donderdag 27 februari 2020
Homepage | vogelverenigingen | Schaap, valkeniers in hart en nieren

Schaap, valkeniers in hart en nieren

Het is één van de oudste beroepen en je bent de gehele dag met de vogels in de weer. Je bent geen dag vrij en kan ook niet zo op vakantie. In ons land zijn in verhouding niet veel personen die valkenier zijn. In Lochem kent men Valkerij Schaap, met zo’n zeventien verschillende roofvogels. Tijd om een kijkje te gaan nemen.

LOCHEM – Aan de rand van de bebouwde kom wonen Keimpe en Marleen Schaap. Zodra de voordeur is geopend ziet men de vele foto’s van de roofvogels in de gang hangen. In de woonkamer puilt de boekenkast uit met hoofdzakelijk Engelse boeken over roofvogels en het valkenierschap. Keimpe Schaap: “Het is vanuit een hobby zo uitgegroeid tot werk. In 1999 werkte ik bij een technische dienst in Almen. In hetzelfde jaar kocht ik mijn eerste vogel, een woestijnbuizerd. Enkele jaren later schaften wij een roodpootbosuil aan. In 2004 hadden wij drie vogels en gaven wij demonstraties. Ik ben toen van 48 uur in de week naar 16 uur in de week gaan werken. In 2011, tijdens een ontslagronde, ben ik eruit gegaan en heb, later samen met Marleen ons helemaal op het valkenierschap gestort.”

Marleen: “Ik zeg altijd, ben van de haren in de veren beland.” (12 jaar lang was zij van beroep kapster). Valkenier Schaap telt inmiddels zeventien verschillende roofvogels. Dit betreft onder meer een Europese oehoe, Afrikaanse slangenarend tot een Amerikaans zeearend. Keimpe: “De roofvogels zijn absoluut geen huisdieren, het zijn jagers die je in toom moet houden. De knijpkracht van de poten is enorm. Het is zo’n 75 à 100 kilogram per vierkante centimeter. Bij een zeearend is de knijpkracht 200 kilogram. Het welzijn van onze vogels staat bovenaan. Wij bepalen altijd of wij ergens een demonstratie geven aan de hand van verschillende criteria. Wij komen niet in de buurt van een vliegveld, spoor, wegen en hoogspanningsmasten. Onze vogels moeten ook ruimte hebben om veilig te kunnen vliegen.” Alle vogels hebben een registratie van het ministerie van Economische Zaken of een overdrachtsformulier en komen van registreerde kwekers uit het binnen- en buitenland.

Op de menulijst staat voor de vogels: eendagskuikens, duif, kwartel, haas, eend, rat muis en zalm. Alles wordt ingevroren aangeleverd en in een grote aparte vriezer opgeslagen. Iedere dag worden alle vogels gewogen. Keimpe: “Wij geven met onze vogels demonstraties, workshops waarin onder meer communicatie een grote rol speelt, maar ook teambuilding voor bedrijven en educatief op scholen. Van een roofvogel kun je heel veel leren. Het begint met het vertrouwen in een ander. Het is boeiend en leerzaam. Wij hebben voor ieder een passend programma. Ook voor trouwerijen worden wij wel gevraagd. Ook kennen wij fotosessies met onze vogels. Het gaat om close-upfoto’s en vogels in vlucht fotograferen.”

bron: Berkelbode

Bekijk ook

Piet heeft een zwak voor vogels: ‘Als er één dood gaat, ben ik ook bedroefd’ Help hem !

WAGENINGEN – Piet Breukel heeft altijd al een zwak voor vogeltjes gehad. Als bewoner van ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *