zondag 5 juli 2020
Homepage | inheemse vogels | Russische trekvogels brachten vorig jaar de vogelgriep mee

Russische trekvogels brachten vorig jaar de vogelgriep mee

Vorig jaar werd al gesteld dat de vogelgriepvariant H5N8 werd verspreid door wilde watervogels. Deze vogels trekken in het najaar vanuit Noordoost-Europa naar hun overwinteringsgebieden in Zuidwest-Europa. Op hun tocht doen ze ook Nederland aan.
De virussen van vorig jaar waren andere dan die in 2014 een uitbraak van vogelgriep veroorzaakten. Wetenschappers denken dat het H5N8-virus heel snel van genetische samenstelling kan veranderen, waardoor de kans op besmetting bij mensen en dieren toeneemt.

Het bioveterinaire instituut van Wageningen Universiteit en Researchcentrum (WUR) deed onderzoek naar de recente vogelgriepuitbraak. Die onderzoekers concluderen nu ook dat trekvogels verantwoordelijk waren voor de uitbraak. Russische trekvogels hebben de vogelgriepvirussen volgens hen mee naar Nederland gebracht.

Het duurde tot in april van dit jaar voor alle maatregelen tegen verspreiding van de ziekte weer ingetrokken konden worden. Vijftien pluimveebedrijven zijn geruimd, ruim 727.000 dieren werden gedood en talloze wilde watervogels overleden.

Uit het onderzoek blijkt ook dat bedrijven elkaar niet hebben besmet. Alleen in Biddinghuizen is het virus mogelijk overgebracht op drie bedrijven.

bron:easybranches

Bekijk ook

Online handel wilde dieren in Nederland niet altijd legaal

Samen met TRAFFIC, IFAW en Interpol deed het Wereld Natuur Fonds vorig jaar onderzoek naar ...

2 opmerkingen

  1. De Russische trekvogels nemen de vogelgriep mee?
    Wat nemen de andere russen mee? Wodka en ?.

  2. En hoe worden de trekvogels dan besmet,misschien wel door de oosterse pluimvee bedrijven.De vogelgriep begint steeds meer op een Russische roulette te lijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *