maandag 22 juli 2019
Homepage | uitheemse vogels | Ruim tienduizend halsbandparkieten in België

Ruim tienduizend halsbandparkieten in België

De populatie halsbandparkieten in ons land, een tropische vogel die inheemse soorten verdrijft, wordt op 10.300 geschat, waarvan het gros in Brussel vertoeft. Dat blijkt uit simultaantellingen die Natuurpunt en haar Waalse tegenhanger Natagora deze zomer drie weekends lang hielden.
“Met 7.671 exemplaren blijft Brussel de favoriete slaapplaats van de vogels, met een groepje bomen aan de Neckstraat in het Park van Koekelberg als absolute topper (4.725 exemplaren)”, verduidelijkt vogelexpert Gerald Driessens van Natuurpunt. Twee andere slaapplaatsen waar veel halsbandparkieten werden geteld, liggen in Haren (1.540) en La Louvière (842).

In Vlaanderen werden er 567 exemplaren geteld, met de grootste groep in Ekeren (360 vogels) maar ook in Diegem (100) werden vogels geteld. Verder zijn er slaapplaatsen in Gullegem (70) en Sint-Truiden (29), verrassend genoeg bleek de slaapplaats van Gent niet bezet. In Wallonië werden 907 vogels geteld, waarvan 842 in La Louvière en 65 in Grivegnée (Luik).

De opkomst van de halsbandparkiet blijft niet zonder gevolg, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit Antwerpen. “De boomklever, een inheemse vogelsoort, wordt verdreven door deze tropische parkiet”, zegt Gerald Driessens. “Beide vogels broeden in dezelfde boomholtes. Maar omdat de halsbandparkieten eerder op het jaar beginnen te broeden, vinden de boomklevers geen geschikte broedplaatsen meer.”

Probleem kan lokaal aangepakt worden

De halsbandparkiet is een tropische vogel, afkomstig uit tropisch Afrika en Zuid-Azië, en kreeg vaste voet aan de grond in ons land met het loslaten van onder andere een 40-tal vogels door de toenmalige Meli Zoo op de Heizel in 1973-1974. “Sindsdien is de Brusselse populatie sterk uitgebreid en verovert de halsbandparkiet meer territorium.”

Overdag zwermen de halsbandparkieten uit, maar de nacht brengen ze in de veiligheid van een grote groep door. Zo verkleint de kans dat ze door roofdieren worden gegrepen. Het feit dat ze honkvast zijn en in bolwerken leven, geeft de mogelijkheid om het probleem lokaal aan te pakken, mocht er ooit economische schade blijken.”

Natuurpunt en Natagora willen de populaties blijven opvolgen en organiseren volgend jaar opnieuw tellingen. De natuurverenigingen vragen om tips over slaapplaatsen te melden bij vogels@natuurpunt.be (Vlaanderen) of info@aves.be (Wallonië).

bron: Ashton-reports.be
template foto Vogelblad

Bekijk ook

Pinguïns kraken sushibar ( met video)

In de Nieuw-Zeelandse hoofdstad Wellington is de politie druk geweest met het weren van een ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *