vrijdag 29 mei 2020
Homepage | inheemse vogels | Roofvogels en uilen uit Bredaas huis gehaald.

Roofvogels en uilen uit Bredaas huis gehaald.

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft op 13 maart in samenwerking met de (dieren)politie in Breda dertien uilen en roofvogels in beslag genomen. De vogels zaten grotendeels in de woonkamer bij een inwoner van de stad
De manier waarop de vogels werden gehouden was totaal ongeschikt, zegt woordvoerder Dik Nagtegaal. Zo zaten ze onder andere in veel te kleine kooien.

Bekende
De Bredanaar is, zegt Nagtegaal, een bekende van de LID en de politie. Er loopt nog een strafzaak in hoger beroep tegen hem waarbij er ook al roofvogels in beslag zijn genomen. De man zal zich moeten verantwoorden op het politiebureau en tegen hem wordt ook nu weer proces verbaal opgemaakt.
De politie kwam de vogels op het spoor toen ze voor een niet gerelateerd strafbaar feit de woning van de Bredanaar binnengingen. In de woonkamer bleek een groot aantal uilen te zitten.

Na deze ontdekking schakelden de agenten de LID en (dieren)politie in. De dieren bleken in erg kleine kooien of aan een koord op een zogenaamde sprengel (soort roofvogelstandaard) te zitten. De vogels hadden veel te weinig bewegingsruimte, ze konden amper hun vleugels strekken.

Stress
Nagtegaal: ,,Uilen zijn territoriale dieren, dus zoveel dieren dicht bij elkaar kunnen voor extra stress zorgen. Het wettelijk verplichte drinkwater was voor geen van de dieren beschikbaar.” Ook in de tuin zaten vogels. Een Oehoe en twee woestijnbuizerds. Hun huisvesting was ook te klein en bovendien vervuild.

,,Uilen en roofvogels horen niet in een woonkamer”, zegt inspecteur Eduard van de LID. ,,De dieren moeten volgens de wetgeving gehuisvest worden zodat aan hun fysiologische behoeftes (eten, drinken, vliegen, ruimte) wordt voldaan en waarbij ze hun natuurlijke gedrag zo veel mogelijk kunnen uitoefenen.”

,,Dit soort dieren hoort, als je ze al wilt houden, in een volière met een minimale inhoud van 12 kubieke meter, zodat de dieren in ieder geval een stukje kunnen doorvliegen en op een goede manier gehuisvest zijn”, aldus de woordvoerder.

Alleen al op basis van de minimale ruimte die per dier noodzakelijk is, was wel duidelijk dat dit niet te realiseren was in of bij het adres en zijn de dieren in beslag genomen.

Strafzaak
Nagtegaal: ,,Waarom de bewoner, zonder de reeds lopende zaak tegen hem af te wachten, nu toch weer dertien vogels heeft gekocht en op deze manier heeft gehuisvest is niet duidelijk. Hij zal hierover een verklaring af moeten leggen. Uiteraard wordt er proces verbaal opgemaakt en ingestuurd naar het Openbaar Ministerie.”

Helaas komt het vaker voor dat de LID uilen en roofvogels moet redden. Nagtegaal: ,,Ten opzichte van honden en katten is het een marginaal probleem natuurlijk, maar slechte huisvesting van vogels is een probleem, omdat nogal wat mensen die vogels houden geen idee hebben hoe dat moet.”

bron: BNdestem.nl

Amerikaanse torenvalk (foto ter illustratie)

Bekijk ook

Boeren spuiten water op hun land voor weidevogels: “Broedseizoen door droogte bijna verloren”

NOORD-HOLLAND – Door de droogte leggen weidevogelkuikens massaal het loodje. Boeren en natuurorganisaties, maar ook ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *