vrijdag 21 februari 2020
Homepage | inheemse vogels | Roofvogel jaagt hardlopers

Roofvogel jaagt hardlopers

Hardlopers kunnen De Beemd beter even mijden. Een agressieve roofvogel maakt het fietspad tussen Wijchen en Niftrik, net als twee jaar geleden, onveilig.
Een aantal lopers is de afgelopen week aangevallen door het dier, waarschijnlijk een slechtvalk. Twee van hen meldden het incident bij de gemeente Wijchen, die waarschuwingsbordjes heeft geplaatst.
Angstaanjagend
,,Het is angstaanjagend als zo’n vogel op je afkomt en op anderhalve meter over je heen scheert’’, zegt Jos van den Bosch (60), die vorig weekend als hardloper met de roofvogel te maken kreeg. ,,Hij maakt een hoog krijsend geluid. De eerste keer zag ik hem niet eens aankomen. Twee jaar geleden ben ik op dezelfde plek ook aangevallen, maar deze keer bleef hij maar terugkomen. Het bleef gelukkig bij dreigen, hij heeft me niet geraakt.’’
Vogelkenner
Het is de tijd van het jaar dat er vanuit heel het land meldingen komen van roofvogels die hardlopers en fietsers aanvallen. Afgelopen week was het ook bij Heumen raak. De vogels hebben jongen die ze vurig beschermen. Wie snel langs komt lopen of rennen, is dan het haasje, zegt de Wijchense vogelkenner Jordy Houkes. Hoewel de gemeente Wijchen op haar Facebookpagina spreekt van een buizerd, is het bij Niftrik volgens hem zeer waarschijnlijk een slechtvalk.
Hoogspanningsmast
Houkes: ,,Een paartje nestelden twee jaar geleden ook al in de hoogspanningsmast die er staat. De bomen langs het fietspad zijn veel te laag. Vorig jaar zaten ze in Batenburg, maar daar mislukte hun nest.”

Het gedrag van de (waarschijnlijk) slechtvalk is uitzonderlijk, aldus Houkes. In tegenstelling tot buizerds, vallen ze bijna nooit mensen aan.

bron: gelderlander.nl

Bekijk ook

GRONINGEN AIRPORT MAG VOGELS EN ZOOGDIEREN BEJAGEN

De provincie Drenthe heeft in januari toestemming gegeven om vogels en zoogdieren af te schieten ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *