zondag 9 augustus 2020
Homepage | inheemse vogels | ’Roofvogel hoort niet in commerciële shows, maar in vrije natuur’

’Roofvogel hoort niet in commerciële shows, maar in vrije natuur’

Roofvogels horen vrij in de natuur rond te vliegen en daar ook bewonderd te worden. Dat vindt 65 procent van de lezers die stemden op onze stelling, dat deze dieren niet langer voor publiek vermaak en commerciële doeleinden gebruikt moeten worden.

De meningen over roofvogelshows lopen wel behoorlijk uiteen. Sommige lezers spreken ronduit van ’dierenmishandeling’, anderen vinden het ’gewoon niet meer van deze tijd om dieren kunstjes te leren’. ,,Dat het nodig is een leren kapje over de ogen te doen om de vogel rustig te houden, zegt al genoeg’’, reageert Patricia Groot uit Venhuizen. ,,Deze beesten horen in de natuur en niet in kooien’’, vindt Gerard Hoogeboom uit Zwaagdijk.

’Uitgehongerd’
Fred Weel uit Hoogkarspel wijst op het feit dat roofvogels vliegen om eten te zoeken. ,,Zo gauw ze dat hebben, rusten ze en doen ze niks meer. Een vogel in gevangenschap wordt dus bewust een beetje uitgehongerd zodat ze naar het lekkere hapje op de handschoen vliegen.’’ Andijker Douwe Greydanus heeft hier ook geen goed woord voor over. ,,Gekweekte roofvogels worden voor shows gebruikt en zitten de gehele dag in beperking. Voor een paar euro mag je ze voor vermaak vast houden. Triest dat deze dieren zo’n leven moeten leiden.’’

Liesbeth Bleeker uit Enkhuizen roept zelfs op tot een boycot van roofvogelshows. ,,Kijk naar je omgeving en wat je kunt doen om deze en ook andere vogels te behouden. Plant bomen, vermijd gif en gewasbeschermers. Dan valt er buiten zoveel moois te zien. In het wild, zoals het hoort.’’ Ook Marion van Banning uit Medemblik ergert zich. ,,Nachtroofvogels, zoals uilen, moeten overdag kunnen slapen en niet op een stokje aan een touwtje zitten om in het daglicht mensen te vermaken.’’ Jacob Jorritsma uit Enkhuizen vindt ’de enige toegevoegde waarde van vogelshows dat kinderen wordt getoond hoe het níet moet.’’

Daar zijn de tegenstemmers het dan weer niet mee eens. ,,Dit is zeer educatief voor jongeren, beter dan alle online spellen’’, meent Jan Boukens uit Grootebroek. Colette de Klerk uit Enkhuizen sluit zich daarbij aan. ,,De vogels worden zeer goed verzorgd en op deze manier kun je mensen goed onderwijzen.’’ Ook James van der Gulik uit Andijk denkt dat ’de shows en de educatieve waarde van het contact met roofvogels ertoe kunnen bijdragen dat er beter wordt omgegaan met roofvogels in het algemeen’. Jan Zwaan uit Westwoud zit ook op die lijn, al twijfelt hij er wel aan of het voor de vogels ’altijd zo leuk is’.

Plezier
Een aantal lezers benadrukt dat roofvogels in shows beter af zijn dan veel andere vogels, zowel in kooien als in de vrije natuur. Mits goed verzorgd en in de handen van deskundige valkeniers – ’gepassioneerde mensen die er vaak zelfs geld op toeleggen’ – beleven de dieren er plezier aan en houden ze hun conditie op peil.

En dan is er natuurlijk nog het argument van ’betutteling’. Frank Wiggers uit Hoorn vindt dat er veel te makkelijk wordt toegegeven aan het ’stompzinnige gedram van een kleine, maar luidruchtige groep dierenactivisten’. ,,Straks zijn de aquaria, duivensport, hengelsport, kinderboerderijen, maneges en huisdieren aan de beurt.’’ Marco Karsten uit Zwaag is het daar hartgrondig mee eens. ,,Nog even en er kan helemaal niets meer door al die milieu- en dierenorganisaties.’’

bron:noordhollandsdagblad.nl

Slechtvalk als onderdeel van een show

Bekijk ook

Steeds meer oehoes bij vogelopvang: ‘Ze zijn niet geschikt als huisdier’

Met hun ronde, heldere ogen en donzige vacht zien jonge oehoe’s eruit als schattige, knuffelbare ...

2 opmerkingen

 1. De volgende stelling zou kunnen zijn?moeten we nog honden houden ? En africhten,,bv voor drug of bom,of politie akties.
  Moeten we nog op een paard rijden? Moeten we koeien laten kalveren, zodat wij de melk hebben.
  Kippen alle dagen ? Een ei laten leggen?
  Vissen is al een onderwerp?
  Moeten we nog muizen vangen!. En ratten?
  Het doodslaan van een mug? Zowel figuurlijk ?Als letterlijk?
  Volgens sommigen hebben bomen ook gevoel.
  Ja ,hoe gaan we het doen?

 2. Veel mensen? En met name onze jeugd ,die op school moest zitten? Waren tegen co2 uitstoot.
  Nu met oud en nieuw achter onze rug?
  Waar bij tonnen met zware metalen de lucht in ging ,straten besmeerd waren met plastic en papier afval.
  Dagen van te voren vuurwerk afgestoken werd,
  Heb ik diezelfde jeugd ,als ? De grote doelgroep op straat gezien,met vuurwerk in hun tassen en handen ,en weinig met een bezem.
  Ach het is nu eenmaal makkelijk om overal tegen te zijn als jezelf buiten schot blijft ,die géén dieren hebben ,zullen er ook niet voor zijn,
  Nee anders had je wel de liefde voor een dier gehad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *