woensdag 8 juli 2020
Homepage | inheemse vogels | Roof van kievitseieren (vervolg)

Roof van kievitseieren (vervolg)

Criminelen plunderen de laatste tijd steeds vaker de nesten van kieviten. Vrijwilligers markeren deze om de boer kans te geven eromheen te maaien of mesten. Dat maakt de nesten ook vindbaar voor minder goedwillenden. Vogelbescherming veroordeelt deze eierdiefstal ten zeerste.

Waarom zou iemand kievitseieren willen roven?
Er bestaat een levendige handel in vogels die in volières gehouden worden. Die handel is aan voorwaarden gebonden maar daarmee kan gemakkelijke een loopje worden genomen. De gesloten pootring, die om de poot van een pasgeboren kuiken kan worden aangebracht, kan net zo makkelijk om de poot van uitgebroede geroofde eieren worden geplaatst. En voilà: de vogel lijkt opeens legaal. Dit pootringsysteem is dus verre van waterdicht. Vogelbescherming kaart het falen van dit ringsysteem al jarenlang aan bij de overheid, maar die blijft dit probleem marginaliseren en wil niet optreden.
Lekker eitje?
Ook zijn er mensen voor wie een vers kievitsei een delicatesse is; het ei wordt rauw gegeten of gekookt zoals bijvoorbeeld kwarteleieren. In luxe-restaurants worden die laatste vrij regelmatig geserveerd. Vogelbescherming roept op om mogelijke kievitseieren die in horeca worden aangeboden te melden bij de NVWA.
Geen kattenkwaad: misdrijf!
Het roven (of verhandelen) van eieren van bedreigde vogels is een misdrijf. De rovers lopen een flink risico: een gevangenisstraf van ten hoogste 2 jaar, een flinke taakstraf (bijvoorbeeld het plaatsen van nestbeschermers gedurende, pak ‘m beet, het gehele broedseizoen) of een geldboete van maximaal 20.000 euro. Als er een gewoonte van is gemaakt, kan de straf zelfs nog hoger uitvallen.
Heterdaad
Om het tot een veroordeling te laten komen is het nodig om eierzoekers op heterdaad te betrappen, en overtuigend en wettig bewijs te verzamelen. Meld daarom een verdachte waarneming van eierzoekers in het veld direct bij de politie via 0900 8844. Probeer foto’s en / of videobeelden te maken en maak deze beschikbaar aan de politie. Zoek eventueel ook getuigen, en probeer voor zover mogelijk na te gaan of het niet om vrijwillige weidevogelbeschermers gaat: ook die zoeken nesten, maar plaatsen dan stokjes bij de nesten om ze voor de boer te markeren.

bron: vogelbescherming
foto: eerder gepubliceerd

Kievit

Bekijk ook

Een mierenbad? nee dank u, maar de gaaien wel ! (video)

“Blijkbaar zoeken gaaien soms mieren op om hun veren met mierenzuur in te laten smeren ...

2 opmerkingen

 1. Zolang deze zg beschermers de eieren markeren ,zullen de kraaien hier handig gebruik van maken,en wie krijgen het op de kop? Natuurlijk de vogel houders,die hebben overal kivieten lopen ? Er is hier een levendige handel ? In
  Heb al 48 jaar vogels ken vele kwekers en handelaren,maar heb tot nu toe alleen tropische lel kivieten en een ander soort gezien.
  Laten deze zg beschermers niet zoveel uit hun nek lullen ,over extreme bedragen die voor deze vogels betaald worden ,er is geen handel in kivieten.
  Door het markeren hebben kraaien jaren geleden al ontdekt dat hier wat te halen viel,er is hier in die tijd uitgebreid studie naar gedaan,direct na het markeren kwamen de kraaien om de nesten leeg te halen.
  Veel beschermers snappen nog steeds geen hol van de natuur,en waarom niet ? Omdat ze er niets mee hebben,alleen uit een boek wordt je geen beschermer ,dit wordt je door vogels te houden ,vroeger nesten uit halen,kijken wat er in de natuur leeft,en weten wat deze dieren en vogels nodig hebben ,voor hun jongen,
  De helft van de zg beschermers weet niet eens dat een nest binnen 6 dagen opnieuw gemaakt wordt. Er geen dierlijk eiwit is er überhaupt niets opgroeid,
  Vogels beschermen leer je niet op een flat in het westen ,maar met het kweken ,en opgroeien in de natuur.en dat is meestal niet in het westen,kijk eens naar een groen linkse parij top ,allemaal westeringen en weten alles van de natuur? Bijzonder! Net als een boer die niets van Amsterdam weet.

 2. Kijk ook maar in het verhaal ? Van ze worden gegeten en voor veel geld verkocht?
  Wie en waar ? Verkoopt kivieten? Nergens dus ? Er is geen vraag na.
  Wel voor deze dieren bescherming, voor hun sponsor geld ? Als je geen zielig verhaal ophangt krijg je geen geld.
  Kijk ook eens bij ,saving big cats ? Ezels india .stichting aap, urang utang Indonesië, wereld natuur fonds ,opvang honden spanje en oost europa?kritisch fauna beheer,anti bont ,rara ,greenpeace ,ecomare ,lenie van het hart .
  En nog veel meer istanties ,die een verhaal op moeten houden hoe het gesteld is ,met HUN goede doel?
  Ik wil niet zeggen dat er een goede input achter heeft gezeten in sommige gevallen, maar ? Soms haalt de tijd de organisatie in,
  Kijk eens naar de zeehonden opvang ? Er zijn zoveel dieren heel Europa is er mee gestopt ,behalve ? Nederland,
  Opvang apen ? Komt geen aap nederland binnenDus worden we opvang uitheemse dieren,? Ja het geld moet wel binnen komen,voor deze dierentuin, de eaza overkoepelende organisatie heeft hun er zelfs al uitgegeooid.
  Honden uit spanje ? En oost europa? Men moet hier verplicht een invoer verbod op zetten ,ziektes en overvolle asiels in nederland ?
  Bever intro in nederland een ramp geworden ,maar natuurmonument wil wel hun subsidies zien.
  Ga zo maar door het begingt als een goed doel maar eindigt in een zonder onderbouwing verhaal ,waar geld de hoofdmoot speelt
  Hellaas maar waar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *