dinsdag 26 mei 2020
Homepage | inheemse vogels | Roof babyzwaantjes uit nesten in Lelystad: ‘De daders moeten zich schamen’

Roof babyzwaantjes uit nesten in Lelystad: ‘De daders moeten zich schamen’

Al ruim twintig zwanennesten zijn getroffen door de grootschalige roof van en zwaneneieren en pulletjes. Organisatie Dierennoodhulp Flevoland slaat groot alarm en roept buurtbewoners op om een extra oogje in het zeil te houden.

Vooral in de wijken: De Landerijen (5 nesten), Atolwijk (4 nesten), Zuiderzeewijk (4 nesten), Botenbuurt (4 nesten) Waterwijk (2 nesten) en de Boswijk (2 nesten) zijn de dieven actief. Volgens de organisatie gaat het om een groep mannen die de jonge dieren en eieren doorverkopen, er zou flink wat geld in omgaan in het handeltje.
Kaart met lege nesten
Op Facebook heeft Dierennoodhulp Flevoland een kaart van de stad gedeeld waarop te zien is waar de nesten zijn leeggeroofd. ”We hebben vast een voorlopige kaart van geplunderde nesten en weg gekaapte pulletjes en nog niet alles staat erop. Het is nu al schrikbarend”, schrijft de organisatie op haar pagina.
Zij vragen verder of mensen willen doorgeven wanneer zij een zwanenkoppel zien met jongen, zodat zij beter in kaart kunnen brengen waar er nog zwanen ronddobberen. Deze informatie wordt uiteraard niet openbaar gedeeld. Ook vragen zij mensen die zwanen voor de deur hebben en in het bezit zijn van een beveiligingscamera, die te richten op de vogels zodat er mogelijk bewijsmateriaal vastgelegd kan worden.
‘Ze moeten zich schamen’
Ook voor de daders hebben schrijft de organisatie nog een paar woorden op hun Facebookpagina: ”Tot slot aan de dieven… weten jullie dat zwanen wel een jaar lang zorg dragen voor hun kinderen en dat zwanen heel lang kunnen rouwen en verdrietig kunnen zijn. Echt jullie moeten je schamen en zet de baby’s terug!”

De organisatie heeft ook aal aangifte gedaan bij de politie van dierenmishandeling.

bron: hartvan nederland

De kaart met geplunderde nesten

Bekijk ook

Boeren spuiten water op hun land voor weidevogels: “Broedseizoen door droogte bijna verloren”

NOORD-HOLLAND – Door de droogte leggen weidevogelkuikens massaal het loodje. Boeren en natuurorganisaties, maar ook ...

1 opmerking

 1. Dit verhaal lijkt mij ?? Een andere oorzaak te hebben. Voor zwanen is geen enkele intresse,,of je moet bebroede eieren willen eten?,na mijn idee ? Doen dat alleen de Chinezen,met kippen eieren, maar ? Dat die hier komen om deze zwanen? Lijkt mij heeeel vreemd.
  Waarschijnlijk zou zijn dat er een limiet aan de hoeveelheid zwanen binnen deze stad zou moeten komen?
  Ja ? En dan is afschieten géén optie? Vergassen springt iederéén van de dierenpartijen op rood.
  Het schudden van eieren is ook al een heet hangijzer,
  Dus? Het stilletjes wegnemen van eieren de laaste optie.
  Niemand weet iets?🤔misschien de beste oplossing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *