zaterdag 22 februari 2020
Homepage | uitheemse vogels | Roodmus verslaafd aan peuken

Roodmus verslaafd aan peuken

De roodmus van Mexico Stad hebben een vreemde gewoonte. Ze zijn dol op sigaretten. Die kunnen ze zelf niet kopen, dus profiteren ze vooral van de peuken die mensen op de grond gooien.

Niet dat ze roken, dat zou ook wat moeilijk zijn met hun snaveltjes. Ze plukken de plastic vezels van het filter uit elkaar en gebruiken dat materiaal om hun nest mee te bekleden. Dat ontdekten biologen al in 2012, maar de vraag was altijd waarom de vogels zo dol zijn op het stinkende materiaal.

Geeft het warmte? Is het nest daardoor zachter voor de jonge vogels? Biologen van de Universidad Nacional Autónoma de México zijn het gaan uitzoeken en komen nu met de conclusie: ze doen het voor de hygiëne. De nicotine in de filters is een fantastisch middel tegen parasieten waar de vogels normaal veel last van hebben.

De biologen deden een experiment met een paar nesten waar de filters werden vervangen door vilt, dat net zo zacht is. De vogels daar kregen snel weer last van een kleine tekensoort, terwijl teken die aan een nest met filterbedekking werden toegevoegd snel stierven. Op de een of andere manier zijn de vogels daar zelf ook achter gekomen, waarna ze exclusief sigaretten gingen gebruiken voor hun binnenste nestmateriaal.

Hoe is dat gegaan? De biologen denken dat de vogels per ongeluk op dit materiaal zijn gestuit. Waarschijnlijk merkten ze dat meer van hun jongen bleven leven nadat ze de eindjes van sigaretten gingen gebruiken. De teken maken namelijk nogal wat slachtoffers. Waarna ze steeds meer peuken gingen gebruiken in het nest. Een soort gedragsevolutie.

Helemaal ongevaarlijk is het niet. In nesten met filtermateriaal komen ook meer misvormde jonge vogels voor. Ieder voordeel heeft zijn nadeel. Hoe dat op lange termijn uitwerkt, daarvoor willen de Mexicanen meer onderzoek doen.

Naschrift: Zware shag onder in kanarienest; keken wij het bij de vogels af of zij bij ons ?

bron: Journal of Avian Biology.

Roodmus

Bekijk ook

Kwarteleieren Jumbo kun je uitbroeden, ontdekte Hans: ‘Een derde blijkt bevrucht’

Hans uit Oirschot kocht onlangs 160 kwarteleieren bij de Jumbo en stopte ze in de ...

3 opmerkingen

  1. Dit is géén roodmus .? Maar een ROOKMUS.
    Hij zal de verpakking niet kunnen lezen .anders had hij zich wel achter de kop gekrabt.
    Alhoewel mensen deze wel lezen? En zich ook niet achter de oren krabben.
    Zitten waarschijnlijk op hetzelfde niveau?

  2. Zijn zeker verslaafd.

  3. In de wereld van de vogelkwekers wordt het al 10 tallen jaren (vanaf de begin jarenzestig) toegepast, dit om vooral bloedluis tegen te gaan, dit is vooral aan de orde met warm en vochtig weer. De bloedluis nestelt zich vaak onder de vleugels tegen het lichaam. Wanneer er jongen komen kan de bloedluis de jongen vaak in 1 nacht leegzuigen, afhankelijk van de hoeveelheid bloedluis. Daarnaast worden in Nederland ook al vaak gebruikte filters van sigaretten toegepast en als nest materiaal gegeven. Duivenkwekers geven vaak tabaksstelen om luis en andere kleine (micro) organismen tegen te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *