dinsdag 18 februari 2020
Homepage | natuurbescherming | Risico op hoog pathogene vogelgriep voor commerciële pluimveehouderij ‘medium’

Risico op hoog pathogene vogelgriep voor commerciële pluimveehouderij ‘medium’

Het risico voor de Nederlandse commerciële pluimveehouderij om besmet te raken met hoog pathogene vogelgriep wordt ingeschaald als “medium”.  Gedacht moet worden aan circa één introductie per 2 tot 5 jaar. Vanaf oktober worden er weer grote aantallen trekvogels uit Siberië verwacht in Nederland, waardoor het risico van hoog pathogene vogelgriep introducties in pluimvee kan toenemen.

Dit is de eerste risicoanalyse voor de introductie van hoog pathogene vogelgriep op Nederlandse commerciële pluimveehouderijen uitgevoerd in september 2018 door Wageningen Bioveterinary Research, met ondersteuning van de Nederlandse Voedsel- en Waren autoriteit en Samenwerkende Organisaties Vogelonderzoek Nederland.

Het rapport is vervaardigd in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Het doel van dit rapport is het bundelen van de aanwezige informatie over de aanwezigheid van hoog pathogene vogelgriep in commerciële pluimveebedrijven en wilde vogels. Met deze informatie wordt een kwalitatieve risicoanalyse uitgevoerd om een inschatting te maken van de kans op introductie van het virus op Nederlandse pluimveehouderijen.

bron/citaat:agriholland

Bekijk ook

Vader en zoon na jaren van klachten voor de rechter voor verven papegaaien

Het verschil tussen een geelvleugelara en een groenvleugelara lijkt miniem. Toch mogen alleen de eerste ...

1 opmerking

 1. Ja deze trek is al eeuwen lang in de gang ?en ,de pluimveehouders ,weten dit ook al heel lang,
  Dus kippen binnen houden ? Ontsmettings baden,
  Zorgen voor dat de stallen voor mussen en buitenvogels gesloten zijn,
  Of je het dan voorkomt is niet zeker? Maar wel een stuk kleiner.
  Ja ? En dan zullen de groenen en alle dieren vrienden wel gaan roepen dat deze vrije uitloop kippen buiten moeten zijn, ja met een grote kans om vergast te worden.
  En dan zeggen dat het niet diervriendelijk is opsluiten.
  Nee is het ook niet ,maar vergassen ook niet.
  Ook de slachteenden zouden nu geslacht moeten zijn, maar we leren heel langzaam,dat dingen er soms al langer zijn ,maar ? Dat wij te lang de ogen sluiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *