vrijdag 7 augustus 2020
Homepage | vogelverenigingen | Reinder Woudenberg ziet ze vliegen

Reinder Woudenberg ziet ze vliegen

Tientallen vogelhokken en een grote volière sieren de verwarmde ruimte in de schuur van Reinder Woudenberg (68), aan de Klokkendijk aan de rand van Rijssen.

“Wij wonen officieel in Wierden maar mijn vrouw Dineke en ik zijn helemaal op Rijssen gericht”, geeft hij aan. Wel is hij in Ypelo in de gemeente Wierden geboren. Woudenberg is voorzitter binnen het bestuur van de Eerste Rijssense Kanarie (ERKV) vandaar de talrijke kleurrijke vogeltjes in zijn schuur. Van kanaries tot sijsjes en goudvinken. “Dat is al jaren zijn passie, hij ziet ze letterlijk en figuurlijk vliegen”, lacht Dineke. Zijn liefde voor vogels gaat al terug in zijn jeugd en in de jaren heeft hij alles uitgebreid. “Deze hobby kost veel tijd. Het kweken, voeren, schoonmaken van de hokken en de volière, verzorgen van alle vogeltjes, deelnemen aan diverse vogelshows en noem maar op. We hebben ook eigenlijk alleen maar oudere leden bij de vereniging want de jongere generatie heeft of gunt zich hier de tijd niet meer voor. Onze drie zonen hebben mijn hobby ook niet overgenomen. Wie weet de kleinkinderen, die vinden de vogeltjes prachtig en ook onze kippen die buiten scharrelen.” Hij heeft met de vogels al wel diverse prijzen gewonnen. “Reinder is ook huwelijksmakelaar”, lacht Dineke, “Hij zet allerlei vogeltjes bij elkaar om jongen te kweken. De kanaries, speciaal de zangkanaries, blijken bij Woudenberg en bij de meeste andere leden van de vereniging toch de hoofdmoot te zijn.

ERKV telt momenteel 140 leden waarvan Woudenberg zelf in 1979 lid werd. Behalve bestuurslid is hij ook keurmeester. Hij beoordeelt vogels op kleur, vorm, correctheid, bevedering, strakheid van vleugels, of staartpennen niet gebroken zijn, verhouding kop en romp, (vierkant) masker van de kop, poeploze pootjes en veelkleurige snavel. “Dat is leuk werk, ik mag geen vogels van leden van mijn eigen vereniging keuren maar wel advies geven welke vogels ze het beste kunnen meenemen naar tentoonstellingen. Bij echt belangrijke tentoonstellingen mag ik ook niet in eigen regio keuren maar wel in een andere provincie en van daaruit komen keurmeesters weer naar ons. Dit alles om gesjoemel te voorkomen.” In een enkel geval is hij tegengekomen dat eigenaren zelf patroontjes op de vogel tekenden die de vogel behoorde te hebben maar dus miste. “Maar die vielen gauw door de mand hoor, want als je het vermoeden had en er langs wreef, gaf het af, dan weet je genoeg. Men kan soms gekke sprongen maken om te winnen. Er zijn ook keurmeesters die alleen de zang beoordelen, zoals de trillingen en dergelijke, maar daar heb ik zelf wat minder mee.” Het jaar door zijn er diverse regionale en landelijke tentoonstellingen en zelfs in het buitenland, ook om te keuren. In Spanje heeft Woudenberg zelfs de wereldkampioen gekeurd.

bron : Rijssensnieuwsblad
foto: idem Jenny ter Harmse

Reinder in zijn eigen paradijsje
Reinder in zijn eigen paradijsje

Bekijk ook

Wie vond het nodig om mijn voliere open te maken?

OMGEVING KASTELENLAAN IN RODEN. Vannacht 01-07-20 vond iemand het blijkbaar nodig mijn volière open te ...

2 opmerkingen

  1. Heeft een mooi hok vol .ken hem persoonlijk al is dat al wel een tijd geleden.hij en zijn broer
    .waren fervent liefhebbers.de oude lu… het is dan ook jammer dat er geen nieuwe leden bijkomen.
    Hopelijk kunnen we deze mooie hobby in stand houden.
    Wens hem succes. En hopelijk gaan de verenigingen in dit kleine plaatsje in de toekomst als één sterke vereniging verder.zonder oud zeer.

  2. In hart en nieren een vogelman die weet wat hij keurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *