maandag 20 januari 2020
Homepage | natuurbescherming | Rechter zet streep door Positieflijst

Rechter zet streep door Positieflijst

Het Platform Verantwoord Huisdierbezit (PVH) heeft een belangrijk succes geboekt in de strijd tegen de Positieflijst. De bezwaren ingebracht door de juriste van PVH zijn onlangs door de rechter erkend. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBB) heeft geoordeeld dat de door het ministerie gebruikte methode om soorten te verbieden onwettig is.

Dit oordeel van de rechter impliceert echter ook dat niet alleen de Positieflijst van 1 februari 2015 van tafel is, maar ook de Positieflijst die op 1 juli 2017 in werking had moeten treden onwettig is verklaard. In feite heeft de rechter geoordeeld dat de wijze waarop de lijsten zijn samengesteld getuigen van éénzijdigheid. Het betreft hier de lijst van zoogdieren.

Raadpleeg voor meer informatie en de uitspraak betreffende de Positieflijst de site van het Platform Verantwoord Huisdierenbezit.

Visie van de Stichting Platform Verantwoord Huisdierenbezit
Het voorstel van het PVH is om in plaats van verboden te komen tot bindende houderijvoorschriften die per diersoort realistische eisen stelt aan hun huisvesting en verzorging. Met deze voorschriften is het mogelijk om de werkelijke problemen in de houderij aan te pakken.

bron: website NBvV

Bekijk ook

Vogelasiel: ‘Doorgaan, de boel niet laten instorten’

Vogelhospitaal Naarden was een maand terug hot news toen het asiel de deuren moest sluiten ...

5 opmerkingen

 1. Gelukkig.
  Stichting aap.heeft niet zijn gelijk gekregen.
  Is ook al uit de EAZA gegooid. Sluiten deze Dierentuin.
  Is alleen met eigen belang bezig

 2. Eens benieuwd als de vogelliefhebbers, zoals onder andere kanarie-liefhebbers/kwekers, het beleid NBvV, het ook eens zijn met de Visie van de Stichting Platform verantwoord Huisdierenbezit: bindende houderijvoorschriften; huisvesting/verzorging.

 3. Deze stichting getuigd telkens opnieuw in haar meldingen en meningen van een enorme tunnelvisie op het gebied van dierenwelzijn. Meningen van anderen worden genegeerd en het eigenbelang regeert.
  Zorgen voor dieren worden gepromoot maar wordt op geen enkele manier ondersteunt, in tegendeel, steeds afgekraakt.
  Snel sluiten deze stichting.

  • Deze stichting ziet keer op keer de vreselijke gevolgen voor dieren van het “bezit” door mensen. Misschien wordt het tijd voor huisdierbezitters om ten allen tijde de belangen van hun dieren voorop te stellen. Het simpele feit dat jij vindt dat stichting aap moet sluiten, zegt meer over jouw eigenbelang. Wat voor dieren heb jij in je bezit die eigenlijk gewoon niet door mensen gehouden zouden moeten worden? krokodil in de kelder, vogelspin in een vissenkom? Zo leuk voor de dieren.

 4. Eigenlijk moeten we blij zijn met deze stichtingen die brengen het saamhorigheid gevoel weer terug bij ons als vogel/huisdierenhouders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *