zaterdag 22 februari 2020
Homepage | natuurbescherming | Rechter: bewoners wonen te ver weg om belang te hebben bij dood neervallende vogels door windmolenwieken

Rechter: bewoners wonen te ver weg om belang te hebben bij dood neervallende vogels door windmolenwieken

DEN BOSCH – Omwonenden die bij de rechter bezwaar hadden gemaakt tegen het doden van vogel- en vleermuissoorten door windmolenwieken zijn niet-ontvankelijk verklaard. Volgens de rechter wonen de mensen te ver weg om belanghebbend te zijn bij het besluit van de provincie dat de bouw van windmolens op de Rietvelden mogelijk maakt.
Op de Rietvelden moeten meerdere windmolens komen, waarvan de wieken op het hoogste punt 186 meter de lucht in gaan. Voor de komst van deze molens heeft de provincie een ontheffing verleend van de wet natuurbescherming. Kort samengevat betekent dat onder meer dat een aantal dieren gedood mag worden door de draaiende wieken van de molens. De ontheffing geldt onder andere voor zeven vogelsoorten zoals de kievit, visdief en zilvermeeuw.
‘Snap er niets van’
Tegen dat besluit stapten bewoners naar de rechter. ,,Er vliegen lepelaars over mijn huis, er zitten prachtige ijsvogeltjes en kleine vleermuizen zoeken een plekje in de hooimijt. Ik snap er niets van. Die hoge molens staan straks tussen de huizen en de natuur in”, zo sprak één van de omwonenden tijdens de zitting.

Maar volgens de rechter zijn de omwonenden in deze zaak geen belanghebbenden. Alleen het feit dat een bewoner zicht heeft op vogelsoorten of zicht heeft op eventuele botsingen met de nieuwe windmolenwieken, maakt niet dat er een ‘directe invloed is’ op hun woon- en leefomgeving, zo stelt de rechter. Dat zou enkel het geval zijn als deze dood neervallende ‘aanvaringsslachtoffers’ ook in de directe woon- en leefomgeving van de omwonenden zouden belanden. De rechter hanteert daarbij, na eerdere jurisprudentie, een cirkel rondom de molens ter grootte van de ashoogte van de windturbine. Daarmee komt de rechter tot 125 meter. De dichtstbijzijnde bezwaarmaker woont echter op ruim 300 meter afstand. ,,Dat betekent dat ze niet als belanghebbende kunnen worden aangemerkt.”

De omwonenden kunnen eventueel nog hoger beroep instellen bij de Raad van State.

bron:bd.nl

Windmolens op het land zijn een gevaar voor vogels, zoals deze in de Eemshaven

Bekijk ook

Meekijken met het liefdesleven van vogels

Vogelbescherming Nederland zet volgende week zondag de camera’s weer aan bij nesten van diverse vogelsoorten. ...

2 opmerkingen

 1. Ja het afsluiten op stroom een optie.
  Het plaatsen van windmolens zal een discussie blijven.
  Behalve bij een ander in de tuin.op een andere plaats.
  We zullen rekening moeten houden met een veranderd inzicht.
  Al ben ik van mening dat het opwekken ? En verbruik van stroom op onze kabels ook een keer ophoud.
  Net als het verhaal van elektrische auto.of hybride auto. Deze hebben net zoveel uitstoot als een nieuwe diesel en wist u dat de nieuwste diesel nog minder uitstoot hebben als een bromfiets of één fiat 500.
  Nee geld speelt ook hier een hoofdzaak.unkomsten voor het rijk om de begroting sluitend te maken.
  Net al het verhaal, een ieder moet van het Groningse gas af. Ja maar dat is wat anders dan een ieder die van het gas af moet.
  We hebben net twee grote transportleidingen aangelegd naar Noorwegen en Rusland.
  Maar dat is geen Gronings gas.
  Dus groen links .d66 partij vd dieren.en alle mensen die zand strooien in de ogen van de kiezers.
  Vertel waarheden? Geen sprookjes.
  We kregen er allemaal wat bij volgens de VVD.
  Ja belastingen?
  Ben een voorstander van milieu beheer .waterstof te beginnen bij Tata steel.en dan de rest van de vervuilers met stroom wat nu overbodig is overdag.op te wekken.

 2. Deze week over Polen, een stukje gezien.ëën kolencentrale vervuilde daar meer als de hele Nederlandse uitstoot van CO2, en er kwamen er nog 4 bij, leve Europa.
  Ja we zullen moeten inzien dat we anders omgaan met de natuur, en de ? De Polen?
  Want dit slaat binnen Europa ,dus nergens meer op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *