zaterdag 22 februari 2020
Homepage | inheemse vogels | Raven onthouden mensen die hen bedriegen

Raven onthouden mensen die hen bedriegen

Als raven voor de gek worden gehouden door een mens, onthouden ze het uiterlijk van de bedrieger, zo blijkt uit een nieuwe studie.
Wanneer mensen voedsel beloven aan raven, maar dat vervolgens niet geven, prenten de vogels dat goed in hun geheugen.

Ze weigeren daarna om nog interacties aan te gaan met de bedriegers. Dat melden Oostenrijkse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Animal Behaviour.

Kaas
Bij een experiment gaven wetenschappers tamme raven eerst een stuk brood. Daarna haalden ze de vogels over om het brood te ruilen voor ietsl dat raven veel liever eten: kaas. De vogels begrepen dat deze ruilactie voordelig voor hen uitpakte, en stonden maar wat graag hun brood af.

Soms werden de dieren echter voor de gek gehouden. Eén van de onderzoekers nam dan hun brood aan en at vervolgens zowel het brood als de kaas zelf op. Uit vervolgexperimenten bleek dat de raven het uiterlijk van deze bedriegers lang onthielden. Als ze een maand later later door dezelfde onderzoeker werden uitgedaagd om brood voor kaas te ruilen, weigerden de vogels opvallend vaak.

Sociaal
De wetenschappers vermoeden dat raven het vermogen om oneerlijk gedrag af te straffen hebben ontwikkeld door het complexe sociale leven dat ze leiden, zo meldt de nieuwssite van het wetenschappelijk tijdschrift Science. Raven leven in grote groepen waarin strenge rangordes heersen en voedsel wordt verdeeld. Bedriegers worden waarschijnlijk snel verstoten uit de samenlevingen van de vogels.

bron:NU.nl
foto: eerder geplaatst

Bekijk ook

Duizenden kippen omgekomen bij grote schuurbrand in Twente

Bij een schuurbrand in het Twentse Bentelo zijn vrijdagmiddag duizenden kippen omgekomen, meldt de brandweer. ...

2 opmerkingen

  1. R. van Bergen

    Hoewel niet bij raven, had Konrad Lorenz dit al proefondervindelijk vast gesteld bij kauwen. En waarom zou een kraaiachtige die intelligenter is dan een kauw dat gedrag dan niet vertonen?

    De volgende redenering vind ik wel heel baud: “Raven leven in grote groepen waarin strenge rangordes heersen en voedsel wordt verdeeld. Bedriegers worden waarschijnlijk snel verstoten uit de samenlevingen van de vogels.”
    Men heeft, maak ik op uit het relaas, helemaal niet vast gesteld of er bedriegende raven zijn, het enige wat men heeft vastgesteld is dat er bedriegende mensen zijn en dat raven die herkennen sec. En dat is het. Leuk onderzoek leuk verhaal maar te ver gaande ethologische conclusies.

  2. Zou het vormen van een nieuw kabinet een stuk makkelijker maken als de stemmers dat ook deden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *