zaterdag 22 februari 2020
Homepage | inheemse vogels | Rapport: Windmolens A16 kosten hooguit 435 vogels het leven

Rapport: Windmolens A16 kosten hooguit 435 vogels het leven

Het windmolenpark dat langs de A16 wordt gebouwd gaat elk jaar maximaal 435 vogels het leven kosten. Vooral meeuwen, rotganzen, spreeuwen en lijsters lopen een groot risico. Maar dit sterftecijfer vormt geen bedreiging voor de getroffen vogelsoorten.
Dat blijkt uit een onderzoek dat gedeputeerde Erik van Merrienboer naar Provinciale Staten heeft gestuurd. Eerder dit najaar wilde de Brabantse volksvertegenwoordiging weten wat de ‘ecologische consequenties’ zijn van de bouw van windmolens. Dat wil zeggen: welk model is het gevaarlijkst voor vogels en vleermuizen.

Locatie
Hier komen de windmolens langs de A16
Hier komen de windmolens langs de A16 © Provincie Brabant
Eigenlijk is niet de hoogte maatgevend voor de schade die wordt aangericht onder vogels en vleermuizen, maar de locatie van de turbine. Ook toerental en het oppervlak van de wieken is van groter belang dan de hoogte.
Trekvogels
Het zijn vooral trekvogels die het slachtoffer van de molens dreigen te worden. Daar staat tegenover dat ze soms met honderdduizenden tegelijk langs komen. Het maakt voor het voortbestaan van die soorten weinig uit, wanneer er een paar honderd overlijden langs de West-Brabantse snelweg, constateren de onderzoekers.
‘1 procent-mortaliteitsnorm’
Voor vleermuizen ligt het aantal nog lager. De onderzoekers verwachten dat er ongeveer 125 slachtoffers in die categorie vallen. Dat is betrekkelijk weinig, maar met dit aantal wordt de zogeheten ‘1 procent-mortaliteitsnorm’ overschreden. Dat betekent dat er wel degelijk iets moet worden gedaan om het aantal dodelijke vleermuisslachtoffers alsnog te verkleinen.

Het Deelrapport Natuur Windpark A16 is in opdracht van de provincie Brabant gedaan door Bureau Waardenburg. De onderzoekers hebben zich onder meer gebaseerd op de Nationale Databank Flora en Fauna, tellingen en veldonderzoek. De gegevens dateren uit de periode van 2010 tot en met nu.

bron: BNdeStem

Windmolens gevaar voor vliegende vogels

Bekijk ook

Duizenden kippen omgekomen bij grote schuurbrand in Twente

Bij een schuurbrand in het Twentse Bentelo zijn vrijdagmiddag duizenden kippen omgekomen, meldt de brandweer. ...

3 opmerkingen

 1. Zijn er 435 teveel.
  Als deze uit de natuur zouden verdwijnen en in de volière belanden.kan heel de vogelsport zijn borst natmaken.
  De hele dierenbescherming en Pvd en veel van dit soort organisatieszullen de volierehouders op willen ha…..
  Criminelen ?die zorgen dat soorten verdwijnen. Je weet wel de toren valken en zwaluw. En dat soort dat veel gehouden word door de liefhebbers?

 2. Bekijk eens de volgende recente informatie.

  2017 – L’INTERNAZIONALE SOR: SEQUESTRI IN OCCASIONE DELLA MOSTRA
  Pubblicato: 01 dicembre 2017

  2017 – L’INTERNAZIONALE SOR: ORGOGLIOSI DELLE FORSE DI POLIZIA
  Dit vanwege de verschillende informaties Italiaanse Media.

  De toekomst van de vogelhobby ziet er niet rooskleurig uit.

  Een algemene oproep SOR en FOI aan alle vogelliefhebbers:

  “HOUDT JULLIE AAN DE HUIDIGE MAATREGELEN”

 3. Als de norm overschreden wordt gewoon weer afbreken.Je kunt heden te dage geen krant meer open slaan of je leest over fraude en geknoei met cijfers.En wat is tegenwoordig een rapport nog waard, moet je maar is aan de Groningers vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *