donderdag 16 juli 2020
Homepage | regelgeving | Raak niet betrokken bij illegale dierenhandel, Nieuwsbericht NVWA

Raak niet betrokken bij illegale dierenhandel, Nieuwsbericht NVWA

Exotische huisdieren zijn onverminderd populair. Wie zo’n dier wil aanschaffen, verdiept zich vooraf vaak in wat er allemaal komt kijken bij de huisvesting en de verzorging. Minstens zo belangrijk is het om goed uit te zoeken welke wet- en regelgeving er geldt rond het dier dat je wilt aanschaffen. Want voor je het weet, raak je ongewild betrokken bij illegale handel. En dan raak je mogelijk ook het aangeschafte dier weer kwijt.

Dat overkwam verschillende mensen die van een inwoner van Apeldoorn een grijze roodstaartpapegaai kochten. Deze populaire papegaaiensoort wordt al jaren gehouden, maar is in het wild door illegale vangst en smokkel ernstig bedreigd. Zo ernstig dat de vogel sinds 2017 een strengere beschermde status heeft. Wie sindsdien een grijze roodstaartpapegaai wil houden en verkopen, moet kunnen aantonen dat het dier legaal verkregen is. Dat betekent dat er een zogeheten EU-certificaat aanwezig moet zijn bij de overdracht van elke grijze roodstaartpapegaai. De man uit Apeldoorn had geen verplichte EU-certificaten meegeleverd bij de vogels. Daardoor was er sprake van illegale handel.

Strafrechtelijk onderzoek
Gespecialiseerde inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zijn samen met de politie een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de man uit Apeldoorn. Daarbij hebben zij drie grijze roodstaartpapegaaien in beslag genomen. Bij geen van de vogels was een verplicht EU-certificaat aanwezig. Daarom zijn de dieren in overleg met het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie meegenomen en ondergebracht bij een deskundige opvang. De NVWA heeft proces-verbaal opgemaakt.

Help mee
Welke dieren beschermd zijn en onder welke voorwaarden ze verhandeld mogen worden, is vastgelegd in de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES). Daarnaast kan er in Nederland strengere wetgeving gelden. Raadpleeg daarom wet- en regelgeving als u van plan bent een dier te verkopen of aan te schaffen. En ga niet over tot aankoop als de verkoper niet de vereiste documenten kan overleggen. Meer informatie over de handel in beschermde dieren en planten en het aanvragen van CITES-documenten vindt u op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Wanneer u vermoedt dat er sprake is van illegale handel, meld dat dan bij de NVWA. Of desnoods anoniem via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000. Zo raakt u niet ongewild betrokken bij de illegale handel in dieren en helpt u mee om deze vorm van criminaliteit terug te dringen.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum via de website of 0900-03 88 (gebruikelijke belkosten).

bron: NVWA

Bekijk ook

Duivenmelker betrapt bij stropen van haviken: ‘Er is veel weerstand tegen roofvogels’

Een duivenmelker in de gemeente Westerkwartier(Groningen) is donderdag op heterdaad betrapt bij het vangen en ...

1 opmerking

 1. Hier gaat al weer fout? Er kan?? In Nederland een andere wet geving gelden,waarom hier wel ? En in duitsland bv niet? Of België, of Frankrijk.
  Omdat? Er hier allerlei partijen roepen dat alles verboden moet worden.
  Ja en dat werktnu eenmaal niet, dan is de andere partij in hun ogen altijd fout.
  Kijk eens naar een partij zoals stichting AAP
  Deze wil alles verbieden,ten koste van? Nee niet de dieren? Nee van hun opvang, zij doen de opvang ,en de mensen hebben het niet goed gedaan ,als je bv een dier hebt dat geen hond of kat of een konijn is.
  Wat is er voor verschil?
  Als je een wasbeerhondgoed verzorgd ? Of een stinkdier? Of een neusbeer?
  Of je hebt een hond die je niet goed verzorgd ,of een kat die overal los loopt, of drie deense doggen op een flat hebt,
  Nee niks deze eerste drie soorten zullen het waarschijnlijk veel beter hebben ? Als deze zogenaamde huisdieren.
  Ja het houden van grijze roodstaarten ,en vele andere soorten vogels ,zijn en worden aan banden gelegd ,het bevorderen van een goede nakweek ,is ondergeschikt geworden ,kijk eens naar de bali spreeuw ,er worden er in Nederland waarschijnlijk meer gekweekt dan in de natuur voorkomen ,net als de kapoetsen sijs ,maar ja kwekers zijn weer uit op geldelijk gewin volgens de anti dierhouders.
  Nee het blijft een ramp? Bij de houders van dieren, ja allemaal criminelen.
  Ik blijkbaar ook , o een ex ambtenaar die vogels heeft ,een criminele gepensioneerde ambtenaar🤐

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *