donderdag 18 juli 2019
Homepage | inheemse vogels | Raaf nu ook terug in Kop van Schouwen

Raaf nu ook terug in Kop van Schouwen

BURGH-HAAMSTEDE – Op de Kop van Schouwen is een broedend ravenpaar actief. Dat meldt Staatsbosbeheer. Al eerder werd bekend gemaakt dat er ravenjongen zijn uitgevlogen in het Zeeuwse deel van het Markiezaat op de Brabantse Wal. ‘Fantastisch nieuws’, aldus boswachter Marijke Lieman.
Vroeger was de raaf een gewone vogel in heel Nederland. Door bejaging is het aantal hard achteruit gegaan, in 1944 broedde het laatste paar in Zuid-Limburg, maar sinds 1976 broeden er weer geïntroduceerde wilde raven in Nederland, eerst op de Veluwe en nu langzaam verspreidend door het land. En nu dus twee broedparen in Zeeland.
Raven zijn partners voor het leven. Samen verzorgen ze het nest: het mannetje verzamelt vooral het materiaal, het vrouwtje bouwt meer aan het nest, vaak hoog in een boom. Het broeden kan al vroeg in het voorjaar beginnen en er kunnen wel 4 – 6 eieren gelegd worden. Het paar in de duinen was waarschijnlijk nog een jong, onervaren paar. Vandaar dat er maar één of twee jongen zijn grootgebracht, die nog enkele maanden in de omgeving blijven rondhangen.
De raaf lijkt op de zwarte kraai, maar is duidelijk een stuk forser. Het geluid is divers, maar luid en kenmerkend.

bron: pzc.nl

Bekijk ook

Bestuur en oppositie zien duivenvangst helemaal anders

Het schepencollege maakt dit jaar maar liefst 13.575 euro vrij voor het vangen en doden ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *