zaterdag 4 juli 2020
Homepage | inheemse vogels | Positieflijst ook al in beeld bij plaatselijke bestuurders.

Positieflijst ook al in beeld bij plaatselijke bestuurders.

Reptielen zijn geen vogels, maar van de mogelijkheden van de positief/nagatief lijst willen overheden kennelijk wel gebruik maken.
Lees het volgende artikel.


Op initiatief van wethouder Joost Eerdmans, portefeuillehouder Dierenwelzijn gemeente Rotterdam, ondertekenen wethouders uit achttien gemeenten de oproep aan staatssecretaris Van Dam om de aangekondigde positieflijst voor reptielen, amfibieën en vogels snel in te voeren. In die lijst staat welke dieren wel en niet verboden zijn als particulier te houden.
Het houden van bepaalde soorten reptielen kan tot onwenselijke en mogelijk zelfs tot gevaarlijke situaties leiden voor mens èn dier, menen de gemeenten. Bepaalde soorten reptielen zijn niet eenvoudig te houden, maar vereisen veel kennis en/of ervaring van de houder. Bovendien zijn de houders vaak niet voorbereid op wat hen te wachten staat; het komt vaak voor dat het dier groter wordt dan verwacht of duurder is in onderhoud dan verwacht (energiekosten), of dat een dier behoorlijk oud kan worden.

Veel reptielen komen in opvangcentra terecht omdat zij worden afgedankt door hun eigenaren. Maar ook worden er veel dieren gevonden of in beslag genomen. Deze dieren zijn vaak verboden te houden in ons land en ook zijn de leefomstandigheden vaak slecht.

Niet op positieflijst

Deze dieren zouden volgens de gemeenten niet op een positieflijst horen: zeeschildpadden, lederschildpadden, weekschildpadden, alligator, kaaimannen, krokodillen, diverse soorten agamen en leguanen, diverse soorten slangen zoals dwergboa’s, cobra-achtigen en zeeslangen.

Zeventien gemeenten doen oproep

Het verbeteren van dierenwelzijn staat zowel landelijk als stedelijk op de agenda. Een van de acties op dat gebied is het aanleggen van een positieflijst van zoogdieren, vogels en reptielen. De positieflijst voor zoogdieren is begin 2015 al ingevoerd. Gemeente Rotterdam vindt het belangrijk dat er nu ook een lijst komt voor reptielen, omdat gemeenten mogelijkheden zoeken om het houden van (gevaarlijke) reptielen binnen hun gemeentegrenzen te verbieden. Dat kan niet kan via de APV. De portefeuillehouders uit Amsterdam, Utrecht, Dordrecht, Amersfoort, Alkmaar, Beverwijk, Eemnes, Haarlemmermeer, Heerhugowaard, Hoorn, Houten, Oostzaan, Ridderkerk, Son en Breugel, Veldhoven, Velzen, Vlaardingen en Zwijndrecht zijn het daarmee eens. Gezamenlijk hebben zij een brief gestuurd aan de staatssecretaris om hem aan te sporen ook deze positieflijst in te voeren.

bron:blikopnieuws

delete-kruis

Bekijk ook

Wie vond het nodig om mijn voliere open te maken?

OMGEVING KASTELENLAAN IN RODEN. Vannacht 01-07-20 vond iemand het blijkbaar nodig mijn volière open te ...

1 opmerking

 1. De heer Joost eerdmans.geeft aan dat hij vind dat er veel problemen zijn in dierenwelzijn,
  Bedoelt hij de loslopend katten ,met hun voor de mensen gevaarlijke toxoplasmose? Of een aanname dat er veel kaaiman/ krokodil/ lederschildpad,/ zeeslangen enz zijn.
  Ik ben geen voorstander van allerlei giftige dieren ,maar door verplicht te chippen en te registreren,kun je alles binnen de grenzen houden,van misstanden tot handelen.
  Doen we bj koeien en varkens en schapen ook.
  Maar dan niet direct met de vinger Wijzen naar de dieren houders,die geen hond of kat hebben en doen dat zij alles verkeerd doen.
  Te beginnen bij de huiskat,dit is één van de gevaarlijkste voor zwangere vrouwen,en kinderen,ook voor onze inheems fauna
  Eerdmans doe je best, moge gauw iets van je horen, hoever je met deze katten bent.
  Voor de overige dieren is een Welzijnswet voor dieren,meer op zijn plaats,je mag alles houden,mits je aan de voorwaarden kunt voldoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *