vrijdag 20 september 2019
Homepage | inheemse vogels | Politie stopt met inzet roofvogels tegen drones

Politie stopt met inzet roofvogels tegen drones

De politie gaat roofvogels niet meer inzetten tijdens evenementen zoals Prinsjesdag. De dieren zouden ongewenste drones uit de lucht kunnen halen, maar vanwege de snelle technische ontwikkelingen rond de drones heeft de inzet van roofvogels niet het gewenste resultaat.

Vorig jaar kocht de politie zeearend-kuikens en begon ze met het opleiden van eigen vogelgeleiders. Het zelf trainen, houden en inzetten van de dieren bleek in de praktijk lastig uitvoerbaar.

Ook viel het duurder uit dan gedacht en was er weinig vraag naar. Dit laatste komt mogelijk door het probleem dat de roofvogel een veiligheidsrisico zou kunnen zijn, doordat hij wellicht niet doet waarvoor hij is getraind. De politie gaat nu op zoek naar alternatieven om ongewenste drones te onderscheppen.
Ratten
Naast roofvogels stopt de politie ook met het inzetten van ratten. Zij konden helpen bij het opsporen van onder meer illegaal vuurwerk, nepsigaretten en menselijke botresten. De speurratten bleken na een proefperiode de afgelopen jaren onvoldoende ingezet te kunnen worden voor deze doelen.

Voor de ratten is al een goed onderkomen gevonden. Ook de vogels krijgen een geschikte opvangplek.

Bekijk ook

Duizenden vogels in smerige, kleine hokken tussen dode dieren: ‘Al jaren niet goed schoongemaakt’

EINDHOVEN – Inspecteurs van de Landelijk Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) zijn zich rot geschrokken van de ...

2 opmerkingen

  1. Ratten worden nog steeds ingezet voor het opsporen van mijnen,dit omdat deze een nog uitgebreider reukorgaan hebben als honden.
    Maar onze nederlandse ratten hebben dat niet???
    Mischien is het beleid meer afgestemd ,op dat we deze dieren geen werkdag mogen bieden, die aan de mens ondergeschikt is ,want de rat staat voor sommige partijen op een hoger niveau als de mens,en daarom mogen ze niet voor de mens werken

  2. Drones vang je met drones.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *