dinsdag 25 februari 2020
Homepage | wetenswaardigheden | Poepgevaar in nieuwe volière in Kerkrade

Poepgevaar in nieuwe volière in Kerkrade

Wie de nieuwe volière in GaiaZoo Kerkrade bezoekt, loopt het risico op een vogelpoepdouche.
De gieren die in het verblijf wonen, blijken namelijk graag op de rand van het afdak te zitten. En dat afdak bevindt zich direct boven het wandelpad van de bezoekers.
Witte vlekken
Vlak naast de rand rand van het afdak liggen al verschillende witte poepvlekken op de grond. “Je moet inderdaad het wandelingetje door de volière een beetje goed plannen”, glimlacht zoöloog Tjerk ter Meulen. GaiaZoo kan niks veranderen aan de situatie. “Maar van de andere kant: als ik op een willekeurige andere plek in het park loop kan er ook een vogel voorbijvliegen en iets laten vallen op mijn hoofd. Daar doe je niks aan.”

Aaseters
GaiaZoo in Kerkrade heeft een nieuwe volière geopend met daarin twintig vogelsoorten, waaronder vale gieren, een monniksgier en een aasgier. Gieren zijn aaseters en dat betekent dat er geen gevaar is dat ze de andere vogels in de kooi aanvallen. Daarnaast zitten er een aantal kleinere en kleurrijkere vogels, zoals de bonte scharrelaar en de blauwe ekster.

Tegen het hek
Met name de gieren hebben moeten wennen aan hun nieuwe verblijf. “De eerste tijd vlogen ze geregeld in de hekken. Die zijn gemaakt van het sterke kunststof dyneema en geven goed mee. De vogels lopen daarbij geen schade op”, vertelt Ter Meulen.

Hoogspanningskabel
De vogels komen nagenoeg allemaal uit andere dierentuinen. “Op één van de gieren na, die komt uit een opvangcentrum nadat hij in Italië tegen een hoogspanningskabel was gevlogen. Het dier heeft sindsdien moeite met vliegen en kan niet meer terugkeren in de vrije natuur, maar is wel nog geschikt voor het internationale fokprogramma.”

Onderzoek
Verder is er al wekenlang een biologiestudente aanwezig in GaiaZoo, die het gedrag van de gieren bestudeert. Jennifer Hermans uit Maastricht beschrijft per minuut wat de dieren precies doen en probeert op die manier in kaart te brengen of hun gedrag verandert als er bijvoorbeeld veel mensen in de buurt zijn.
Limburgs hok

Overigens is de nieuwe volière vrijwel geheel met Limburgs materiaal ingericht. De genoemde dyneemanetten worden bij DSM gemaakt. Daarnaast liggen er keien en houten boomstammen uit de Maasbedding.

De
Als het poept, dan poept het goed 

Bekijk ook

Dode vogels op de autoweg tussen Salou en Tarragona (Spanje)

Er wordt aan de Costa Dorada en op de sociale media veel gespeculeerd en geschreven ...

1 opmerking

  1. Ben ik blij dat daar de olifanten niet los vliegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *