maandag 20 januari 2020
Homepage | natuurbescherming | Plastic in oceanen, ook gevolg voor vogels

Plastic in oceanen, ook gevolg voor vogels

Dat de Stille Oceaan gevuld is met plastic soep was al bekend, maar er blijkt nu ook een enorme hoeveelheid plastic aanwezig te zijn in de Noordelijke IJszee. Wetenschappers praten al over een plastic rijst, zo klein zijn de miljarden korreltjes plastic die daar nu ronddrijven.

Europa
Drie jaar lang deed een team van wetenschappers uit acht landen, onderzoek om de wereldwijde kaart van drijvend plastic afval volledig te maken. Vrijwel alle plastic deeltjes in de Noordelijke IJszee komen uit Europa en de Verenigde Staten. Het afval komt met golfstromen mee uit de Noord-Atlantische Oceaan naar het Arctische gebied. Vooral rond Nova Zembla hebben onderzoekers grote hoeveelheden plastic van Amerikaanse en Europese herkomst gevonden.

Het afval in deze zeeën kan volgens de wetenschappers nog bedreigender zijn dan de plastic soep in de Stille Oceaan. De Noordpool wordt immers al zwaar getroffen door de klimaatverandering en nu komt daar het immense plastic probleem bovenop.

De Nederlander Erik van Sebille, oceanograaf aan de Universiteit Utrecht, werkte mee aan het onderzoek. Hij noemt de plastic soep in de IJszee zeer kwalijk. In zijn onderzoek draaide hij de oceaanstromen ‘terug’ om erachter te komen waar de plastic deeltjes vandaan komen.

Oplossing
De enige oplossing om verdere vervuiling van dit unieke gebied te voorkomen, is dat wij als Europeanen er zorg voor dragen dat er niet nog meer plastic in oceanen terecht komt.

Bron: Vroegevogels

Waar die plastic soep toe kan leiden laat deze foto zien

Bekijk ook

Vogelasiel: ‘Doorgaan, de boel niet laten instorten’

Vogelhospitaal Naarden was een maand terug hot news toen het asiel de deuren moest sluiten ...

1 opmerking

  1. Op het moment dat deze afval ? Net zoals onze andere afval geld opbrengt.zal een iedere afvalverwerker zich erop storten.
    Blijft een kwalijke zaak deze troep.ondanks dat er steeds meer belasting op plastic zakjes komen.voelt geen land zich verplicht om het op te ruimen.wel om de belasting te innen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *