dinsdag 22 oktober 2019
Homepage | natuurbescherming | Plantum lobbyt voor behoud van Europese toelating voor schimmelbestrijder thiram

Plantum lobbyt voor behoud van Europese toelating voor schimmelbestrijder thiram

De brancheorganisatie voor zaadveredelingsbedrijven Plantum voert een lobby voor het behoud van de Europese toelating voor de schimmelbestrijder thiram. Onder andere via de Tweede Kamer vraagt de organisatie aandacht voor de impact die een verbod heeft. Thiram wordt toegepast om bieten- en maiszaad te beschermen tegen bodemschimmels. Er is geen breed werkend alternatief beschikbaar dat in zoveel teelten toegelaten is, stelt de brancheorganisatie.

Nederland heeft binnen het expertcomité van de Europese Commissie voor het intrekken van de toelating gestemd, maar toen was er geen gekwalificeerde meerderheid die dat voor voorstel steunde. Ook voor het behoud van de toelating was er geen gekwalificeerde meerderheid. Begin juli wordt er opnieuw over gesproken.

De Europese Commissie wil de toelating van thiram niet verlengen omdat gebruik van het middel risico’s oplevert voor vogels en zoogdieren. De Europese Commissie baseert zich daarbij op een advies van Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA. Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden Ctgb heeft de conclusies van EFSA onderschreven. Veredelingsbedrijven menen dat er wel een veilige toepassing mogelijk is die vogels en zoogdieren niet schaadt en willen daar aanvullende onderzoeksgegevens voor aanreiken.

bron: Boerderij Vandaag, 28/06/18

Bekijk ook

SP hekelt de plezierjacht op vogels in Zuidplas

De SP in Zuidplas hekelt de ganzenjacht op dit moment in de gemeente Zuidplas. De ...

1 opmerking

  1. Gaan zich weer in allerlei bochten wringen om deze schimmelbestrijder waarvan zij menen dat ze veilig is te handhaven.Als er wel een veilige toepassing mogelijkheid is,waarom wordt die dan niet gebruikt of menen ze dat deze veilig is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *