donderdag 9 juli 2020
Homepage | inheemse vogels | PETITIE: STOP VLIEGVELD LISSABON, HET IS EEN FLINKE BEDREIGING VOOR DE GRUTTO!

PETITIE: STOP VLIEGVELD LISSABON, HET IS EEN FLINKE BEDREIGING VOOR DE GRUTTO!

Onze Nationale Vogel, de grutto, heeft er een bedreiging bij. In Portugal zijn onlangs plannen bekend gemaakt om een nieuw vliegveld aan te leggen. Midden in een belangrijk gruttogebied. Vogelbeschermers proberen nu de komst van het vliegveld tegen te houden.
VERZWAKTE GRUTTO’S IN PORTUGAL
Wat voor zin heeft het om de grutto’s in Nederland -onze nationale vogel- te beschermen als deze trekvogels in Portugal ernstig verzwakken of zelfs sterven? Dat is het gevolg van de bouw van een vliegveld in een gebied dat van levensbelang voor ze is. Het gebied waar ze een onmisbare eet-pauze nemen onderweg van Afrika naar Nederland: het Taag Estuarium bij Lissabon.
VLIEGVELD IN EUROPEES BESCHERMD NATUURGEBIED
Dit jaar nog moet de bouw van het nieuwe vliegveld bij Lissabon al starten, omdat het oude in de stad te klein wordt. De Portugese regering heeft er begin deze maand een klap op gegeven. De regering wil de bouw van het vliegveld doorzetten omdat het een goedkope oplossing is, zo vlakbij Lissabon en een relatief plat gebied.Maar niet als het aan Vogelbescherming en onze Birdlife Partners in de rest van Europa ligt. Vogelbeschermers in Portugal (SPEA) proberen de bouw van het nieuwe vliegveld midden in een Europees beschermd natuurgebied al jaren tegen te houden.

Het is een plek waar ieder jaar tot wel 100.000 watervogels overwinteren, waaronder wintertaling, flamingo, kluut, zilverplevier en bonte strandloper. En in de rijstvelden zoeken niet alleen de grutto’s oogstresten, maar ook ooievaars, (purper)reigers en vele andere vogels.
VERSTOREND EN DODELIJK
Door de komst van een vliegveld zullen de grutto’s worden opgejaagd door het lawaai van vliegtuigen. Ook is er een reële kans op botsingen tussen grote groepen grutto’s en vliegtuigen. Door die herhaaldelijke verstoring, kunnen onze grutto’s waarschijnlijk niet snel genoeg aansterken (als ze het al overleven) en zijn mogelijk te laat in Nederland om jongen groot te krijgen.
LAAT HET NIET GEBEUREN!
De Portugese natuurorganisatie SPEA stapt daarom met steun van Vogelbescherming en andere Europese Birdlife Partners naar de nationale rechter en de Europese Commissie (EC).

Vogelbescherming roept iedereen op om de petitie te tekenen tegen deze komst van een vliegveld.

TEKEN HIER DE PETITIE

bron:Vroegevogels/Vogelbescherming

Bekijk ook

Provincie gaat met regels worstelende dierenopvangcentra helpen

  NOORD-HOLLAND – Betere protocollen voor zorg aan onder meer vogels en egels en meer ...

1 opmerking

  1. Volgens onze bioloog ? Judas Dekkers , moeten we de katten loslaten lopen ,zodat de vogels weten dat ze hoog moeten nestelen??
    Mischien is dat voor de grutto ook? dat ze weten dat ze daar niet alléén vliegen in Lissabon,en een andere plaats moeten zoeken.
    Ja biologen zoals middas Dekkers, zal dat moeten? Bevestigen,of is een vliegtuig een verkeerd voorbeeld ,en een kat een goed voorbeeld?
    Ja dan snap ik het niet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *