zondag 5 juli 2020
Homepage | inheemse vogels | Patrijs krijgt ook in Oude IJsselstreek groter en beter leefgebied

Patrijs krijgt ook in Oude IJsselstreek groter en beter leefgebied

OUDE IJSSELSTREEK – De gemeente Oude IJsselstreek gaat kruidenrijke akkerranden maken voor de patrijzen. In Aalten is het leefgebied van de dieren met succes verbeterd. Drie hectare akkerrand rond Silvolde en Sinderen zijn ingezaaid.
De akkerranden met kruidenrijke planten bieden de patrijs naast voedsel ook dekking en broedgelegenheid. Ook vogels als gele kwikstaart, geelgors, kneu en veldleeuwerik profiteren van de akkerranden.

Succesvol
Het project Samen voor de Patrijs in Barlo bij Aalten dat drie jaar geleden werd gestart, bleek succesvol. Het aantal koppeltjes patrijzen nam daar in drie jaar tijd toe van drie naar 42. Het project werd later uitgebreid naar andere delen in Aalten. In de gehele gemeente zijn inmiddels 72 koppels geteld.

Tellingen
Naast deelname van de drie wildbeheereenheden Gendringen/Bergh, Wisch en Zelhem/Doetinchem doet ook de vogelwerkgroep van IVN Oude IJsselstreek mee. Die laatste gaat over een tijdje tellingen uitvoeren om te kijken of de al aanwezige patrijs en andere akkervogels ook daadwerkelijk profiteren van alle inspanningen in het gebied.

bron:gelderlander.nl
foto: Marek Szczepanek wikimedia

patrijs Marek Szczepanek wikimedia

Bekijk ook

Online handel wilde dieren in Nederland niet altijd legaal

Samen met TRAFFIC, IFAW en Interpol deed het Wereld Natuur Fonds vorig jaar onderzoek naar ...

1 opmerking

  1. Het is goed om rekening te houden met onze broedvogel,maar om nu overal akker grond beschikbaar te stellen,is belachelijk . Je kunt prima graan verbouwen,en vervolgens de geelgors en de patrijs beschermen,ook aan de randen een strook wilde onkruiden,en of je dat nu doet op een maisveld,aardappelveld, of langs een sloot,maakt niet veel uit.
    Maar 3 hectare inzaaien,is weer belachelijk,weer doorgeslagen zoals zoo vaak als het om bescherming gaat.
    Een smalle strook waar bijen en vogels kunnen fourageren is genoeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *