maandag 21 oktober 2019
Homepage | natuurbescherming | Papegaaienopvang krijgt nieuwe naam

Papegaaienopvang krijgt nieuwe naam

De Stichting Papegaaienhulp in Erica krijgt volgend jaar een nieuwe naam. De huidige naam leidt volgens medeoprichter en voorzitter Michel van der Plas voor verwarring onder klanten.

Er zijn in Nederland namelijk meerdere stichtingen die zich het lot van de papegaai aantrekken. ‘De klant ziet soms door de bomen het bos niet meer. Wij willen ons weer onderscheiden en daarbij is een nieuwe naam van levensbelang’, legt van der Plas uit. De naam blijft trouwens voorlopig nog even geheim. Begin februari viert de stichting haar twintigjarige bestaan met een open dag. Dan wordt ook de nieuwe naam bekend gemaakt. De naam ligt ook internationaal prettig in het gehoor, belooft Michel. ‘We doen steeds meer zaken met Duitsland. Vorige week kwam een Duitse dame nog even drie uur deze kant op rijden om te vragen of we haar parkiet ook wilden opvangen tijdens haar vakantie. Ook telefonisch komen er veel vragen van onze Oosterburen. Voor hen is stichting Papegaaienhulp nauwelijks uit te spreken.’ De hoogste tijd dus om de klanten tegemoet te komen.

Twaalfhonderd vogels
De organisatie begon eind jaren negentig met tientallen vogels en een verdwaalde parkiet in Nieuw-Weerdinge. Een verhuizing naar de Hortus in Haren volgde. Qua ruimte en voorzieningen was dat een paradijs voor de vogels. De werkelijkheid bleek anders en na een moeilijke tijd vond de stichting een alternatief onderkomen in het kassengebied bij Erica. Hier verblijven tegenwoordig zo’n twaalfhonderd vogels en is ruimte voor nog eens achthonderd. Afgelopen zomer zag het er trouwens bepaald niet naar uit dat de opvang haar twintigste verjaardag zou kunnen vieren. Het leek er eerder op dat, vanwege een groot gebrek aan vrijwilligers, het doek voor de organisatie zou vallen. ‘Samen met Bonny, mijn vrouw, werkten we bijna zeven dagen per week. Het lukte op die manier net om alle vogels eten te kunnen geven. Extra aandacht, pure noodzaak voor zieke dieren, was er gewoon niet meer bij.’

Noodkreet
Een noodkreet in de media zorgde voor opluchting. Tientallen nieuwe vrijwilligers meldden zich aan. Een belangrijk deel daarvan werkt nog steeds bij de opvang. ‘We hebben afgelopen zomer, naast de regionale media, zo ongeveer alle landelijke kranten, maar ook SBS en RTL op bezoek gehad. Als ik weer een probleem heb wacht ik gewoon tot de komkommertijd’, lacht de dierenliefhebber. Het is al de tweede keer dat de media voor redding zorgen. Eind jaren negentig ging een vrijwilliger er met de voerkas vandoor. Plotseling was er geen geld meer om eten te kopen. Nadat het nieuws in de krant verscheen, zorgde een chipsfabrikant met een papegaai als logo, voor redding. Het bedrijf sponsorde met een fors bedrag het voer voor alle dieren in de opvang. Grote opluchting bij de papegaaienhelpers dus. Een opluchting die helemaal compleet werd nadat de betrokken vrijwilliger ook nog eens door de politie in de kraag werd gevat. Het geld was weg, maar gerechtigheid was geschied. ‘We zijn reuzetrots dat onze passie voor vogels nog steeds in de praktijk te kunnen brengen’, aldus Van der Plas. ‘Vooral de vrijwilligers maar ook onze donateurs verdienen daarom een dikke pluim.’

Veel liefhbbers,vooral in het Noorden van het land kennen de papegaaienopvang. Voor degenen, die opvang nog niet kennen, kunt u hier een kijkje nemen.

bron: Coevordenaanhuis
foto: ontleend aan webpagina

Knipsel

Bekijk ook

Stikstof nekt vogels op de Veluwe

De enorme stikstofuitstoot in Nederland blijkt funest voor vogels op de Veluwe. Eerder onderzoek toont ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *