dinsdag 22 oktober 2019
Homepage | inheemse vogels | Ortolaan: vergane glorie trekt voorbij

Ortolaan: vergane glorie trekt voorbij

Augustus en september zijn de maanden dat ortolanen op trek langskomen. Vergane glorie op trek, kun je wat melancholisch stellen. Ortolanen zijn sterk afgenomen in Europa en in Nederland zit broeden er sinds de eeuwwisseling niet meer in. Deze afname zien we terug in trektellingen en losse waarnemingen.

In 1984 bracht Maarten ’t Hart de novelle De Ortolaan uit. Een boekje waarin deze gors met z’n subtiele groen- en bruintinten symbool staat voor een onbereikbare liefde. Dat was in de tijd dat de ortolaan nog voorkwam als broedvogel in Nederland. Enkele tientallen paartjes broedden toen nog in de Achterhoek en Noord-Limburg. Na 2003 zijn er geen broedparen meer gemeld in Nederland. En dus kun je de ortolaan hooguit tijdens de trek in het voor- en najaar tegenkomen. Vogelaars zijn erg blij als ze er eentje voorbij zien vliegen en helemaal als er een aan de grond zit. Eind augustus en de eerste weken van september zijn dé periode om een ortolaan te zien.

Vooral langs de kust
Voor een uitgebreidere analyse die binnenkort in Sovon Nieuws verschijnt bekeken we gegevens van Trektellen.nl, Waarneming.nl en het BSP-project van Sovon. In totaal bleven er 3729 waarnemingen en tellingen over. Daaruit blijkt dat 45% van de waarnemingen in de maand september wordt gedaan. Het blijken vooral waarnemingen van overvliegende exemplaren te zijn; tweederde van de gemelde ortolanen vliegt langs. Dat gaat dan ongeveer zo: je ziet een forse, slanke zangvogel met een wat lange staart in een licht golvende vlucht. De trektroepjes geven daarbij vaak de doorslag: een paar korte, heldere stootjes, zoiets als ‘tiep, tup, tup’. Vooral op trektelposten langs de kust worden ortolanen gemeld, maar je kunt ze overal in Nederland treffen.

bron: SOVON
foto: “Hortolà 01 Emberiza hortulana” by phenolog wikipedia

Het vrouwtje van de ortolaan
Het vrouwtje van de ortolaan

Bekijk ook

SP hekelt de plezierjacht op vogels in Zuidplas

De SP in Zuidplas hekelt de ganzenjacht op dit moment in de gemeente Zuidplas. De ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *