dinsdag 26 mei 2020
Homepage | inheemse vogels | ORGANISATIE IN BEROEP OM HAAN IN MAST

ORGANISATIE IN BEROEP OM HAAN IN MAST

Het Comité Dierennoodhulp stapt naar de Raad van State om het gebruik van een haan tijdens het Kallemooifeest op Schiermonnikoog tegen te houden. De traditie van Kallemooi staat ter discussie omdat sprake zou zijn van dierenmishandeling. Ook voor dit jaar verleende de gemeente Schiermonnikoog een vergunning voor het evenement. De dierenorganisatie vocht dat besluit zonder succes aan bij de rechtbank en gaat nu in beroep bij de hoogste bestuursrechter.

Haan in kooi
De rechtbank in Groningen oordeelde dat het geen dierenmishandeling is om een haan drie dagen lang in een mand in een mast te hangen. De rechter stelde onder meer dat de haan vooraf wordt onderzocht door een dierenarts, water en voer krijgt en voldoende beschutting. Ook hangt er tijdens het Kallemooifeest een camera in de mand om de haan in de gaten te houden.

Angst en stress
Volgens het Comité Dierennoodhulp is wel degelijk sprake van dierenmishandeling. “Mishandeling is niet alleen maar een dier schoppen en slaan. Mishandeling is ook een dier geestelijk veel angst en stress bezorgen.”

Bron: ANP/Vroegevogels

Bekijk ook

Boete voor verkoper uit Drunen voor aanbieden illegale zeldzame vogels op vogelbeurs

Op de vogelbeurs in de IJsselhallen werden in 2017 illegaal beschermde vogels te koop aangeboden. ...

1 opmerking

  1. Ben benieuwd wat de gedragingen van een angstige/gestreste haan zijn,en je op de camerabeelden ook kunt zien of hij hoogtevrees heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *