dinsdag 2 juni 2020
Homepage | inheemse vogels | Opvallend veel zeearenden in Oostvaardersplassen

Opvallend veel zeearenden in Oostvaardersplassen

De laatste maanden worden opvallend veel zeearenden gezien in de Oostvaardersplassen. Door wijzigingen in het gebied zijn de leefomstandigheden voor de vogels gunstiger geworden. Deze zomer lagen de ‘karpers voor het grijpen’ voor de arenden.

Werkgroep Zeearend Nederland heeft sinds augustus tien tot twaalf zeearenden geteld in de Oostvaardersplassen. Dat zijn er meer dan in voorgaande jaren. Deze roofvogels kwamen af op de vele watervogels en karpers. Deze dieren waren voor het grijpen door de zogenoemde ‘moerasreset’, meldt de werkgroep.
Poelenlandschap
In een deel van het moeras is het waterpeil kunstmatig gezakt. Daardoor ontstaat een poelenlandschap waar het riet weer een kans krijgt. En dat is voor een aantal vogelsoorten het ‘ideale leefgebied’, meldde Staatsbosbeheer vorig jaar. ‘Alles wat we doen, is in het teken van de vogels.’ Watervogels staan weer op het menu van de zeearend.
Karpers
Prettige bijkomstigheid voor de zeearenden was dat door de droge zomer het waterpeil sneller zakte dan verwacht. Daardoor waren karpers voor het grijpen. Volgens de werkgroep zijn het vooral jonge en onvolwassen arenden die naar de Oostvaardersplassen komen. ‘Vogelkijkhutten zijn afgeladen met natuurfotografen’.

bron:destentor

Bekijk ook

Laserapparatuur tegen wilde vogels lijkt hoopgevend

Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) test of de toepassing van laserapparatuur bezoeken van wilde (water)vogels aan ...

2 opmerkingen

  1. Hoe kan dat nou?
    Het gaat zo slecht met de natuur

  2. De één zijn dood is de ander zijn brood.Als je er vuil had gestort was de populatie meeuwen , wouwen en andere aaseters flink gestegen.Zeearenden de profiteurs karpers de dupe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *