vrijdag 7 augustus 2020
Homepage | inheemse vogels | Opnieuw fipronil in Nederlandse eieren: duizenden kippen gedood

Opnieuw fipronil in Nederlandse eieren: duizenden kippen gedood

Opnieuw is in de eieren van een kippenboer uit het Nederlandse Tilligte fipronil aangetroffen. Om die reden zijn opnieuw duizenden kippen gedood en afgevoerd.

De fipronilbesmetting kwam afgelopen week aan het licht door een steekproef van de eieren die door de kippenboer aan een supermarkt in Nederland geleverd werden. Als gevolg van de besmetting heeft de kippenhouder vrijdag de ruim drieduizend kippen in zijn stal moeten ruimen. Ook zijn voorraad van 45.000 eieren is noodgedwongen vernietigd. Het is voor de tweede keer in nog geen negen maanden tijd dat de betreffende boer door een dergelijke ramp is getroffen.

De eerste keer medio augustus vorig jaar. Toen bleken de eieren ook besmet met fipronil, een verboden bestrijdingsmiddel dat desondanks door het bedrijf Chickfriend werd gebruikt om bloedluis bij kippen te bestrijden. Tientallen bedrijven in Nederland en België, die van niets wisten, moesten als gevolg daarvan worden geruimd en werden daardoor zwaar gedupeerd. De financiële schade per kippenhouder bedroeg “enkele tienduizenden euro’s”.

Mest
Hoe de fipronil opnieuw in de eieren is gekomen, is niet duidelijk. De boer heeft het sterke vermoeden dat er nog resten van fipronil in mest van de vorige kippen in de bodem van een weiland moeten hebben gezeten. Daar liepen de kippen overdag rond. “Ze pikken in de grond en op die manier moet de fipronil in de stal terecht zijn gekomen en zijn de eieren vervolgens besmet geraakt. Iets anders kan ik niet bedenken”, vertelt een zwaar aangeslagen kippenboer.

Voor hem kwam de constatering “als donderslag bij heldere hemel”. Een tweede bemonstering van de eieren vond vorige week dinsdag plaats. Woensdag kwam de onheilsboodschap: een ondubbelzinnige bevestiging dat er fipronil in zijn eieren zat.

Nog dezelfde dag nam de kippenboer zelf de beslissing om zijn kippen te ruimen en de eieren te vernietigen. Donderdag zijn grondmonsters genomen uit het weiland voornader onderzoek. Vrijdag werd geruimd en zaterdag begon de familie met het schoonmaken van de stal.

bron:demorgen.be

Bekijk ook

Steeds meer oehoes bij vogelopvang: ‘Ze zijn niet geschikt als huisdier’

Met hun ronde, heldere ogen en donzige vacht zien jonge oehoe’s eruit als schattige, knuffelbare ...

2 opmerkingen

  1. Tja lijkt een beetje op die ezel,2 keer geruimd ,en nu weer Fipronil? Zonder te kijken waar het wegkomt? Of weet hij waar het wegkomt?
    In het land werd toch niet gespoten?

  2. Dan is steekproefgewijs aan een supermarkt geleverde eieren wel erg summier.En het slachtoffer is de kip.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *