woensdag 19 februari 2020
Homepage | inheemse vogels | Oplaat: kippen ophokken vanwege vogelgriepdreiging

Oplaat: kippen ophokken vanwege vogelgriepdreiging

Nepluvi-voorzitter Gert-Jan Oplaat pleit er voor om buitenlopend pluimvee in Nederland per direct op te hokken gezien de dreiging van vogelgriep vanuit Oost-Europa.
Oplaat laat weten dit donderdag bij landbouwminister Carola Schouten aan te willen gaan kaarten op de Grühne Woche in Berlijn.

Hoogpathogene vogelgriep van het type H5N8 grijpt momenteel om zich heen in Oost-Europa. In 2 weken tijd is het virus op zeker 15 bedrijven in 4 landen vastgesteld (Polen, Hongarije, Slowakije en Roemenië), en daar kwamen deze week iedere dag nieuwe meldingen bij.

Zorgelijke ontwikkeling
De Nepluvi-voorzitter noemt deze ontwikkelingen zorgelijk. “Het virus slaat om zich heen, en voor je het weet is het hier. Het virus is ook bij een wilde vogel gevonden, en wilde vogels laten zich niet tegenhouden door een dubbele reiniging en ontsmetting,” concludeert hij.

Opnieuw vogelgriep in Polen
Volgens Poolse media zouden er woensdag in de provincie Wielkopolska (in het midden van het land) opnieuw vogelgriep op een bedrijf zijn vastgesteld, en bovendien verdenking zijn van een besmetting op nog een ander bedrijf. Hiervan is nog geen officiële melding gedaan bij de OIE of op de site van de veterinaire autoriteit.

bron:Boerderij.nl

Bekijk ook

Eerste vogels laten zich weer zien vanwege vroege lente

De lente komt vroeg in de natuur dit jaar. De eerste kieviten zijn alweer terug ...

2 opmerkingen

  1. Eindelijk ? Een medestander,het ophokken zou standaard tijdens de vogeltrek verplicht moeten zijn.
    Onze Markelse kippenboer weet tenminste waar hij over praat.
    .ik weet dat Gert Jan deskundig is ,ben ook op zijn boerderij geweest ,en als je kippen ,moet ruimen wordt niemand vrolijk van ,en de kippen al helemaal niet.
    Ach maar wakker dier is bezig met skip de kip, liefst grootschalig ,zonder de echte problemen aan te pakken ,het buiten lopen? Buiten de zomer om? Is niet altijd welzijn.
    Ja als reclame object om zieltjes te winnen

  2. Oplaat is er als de kippen bij, je kunt ze beter slachten dan ruimen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *