zondag 5 juli 2020
Homepage | regelgeving | Ophokplicht voor alle pluimvee na ontdekking vogelgriep Biddinghuizen

Ophokplicht voor alle pluimvee na ontdekking vogelgriep Biddinghuizen

In heel Nederland geldt vanaf nu een ophokplicht voor pluimvee op commerciële bedrijven. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft dat besloten na de ontdekking van vogelgriep op een eendenbedrijf in Biddinghuizen, in Flevoland. Het gaat om een zeer besmettelijke variant.
Van november vorig jaar tot 19 april dit jaar gold ook een landelijke ophokplicht.

Dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels moeten hun pluimvee en watervogels afschermen, zodat die niet in contact kunnen komen met wilde watervogels en hun uitwerpselen.
Geruimd
De ongeveer 16.000 eenden van het getroffen bedrijf in Biddinghuizen worden vandaag nog geruimd. In een zone van 10 kilometer rond het besmette bedrijf geldt een vervoersverbod voor pluimvee, eieren en mest en voor andere dieren en dierlijke producten.
Vorig jaar werd het bedrijf ook al getroffen door vogelgriep, net als twee andere vleeseendenbedrijven in dezelfde straat.
Het bedrijf staat in de buurt van het Veluwemeer. Deze week zijn daar enkele dode zwanen aangetroffen. Onderzocht wordt of zij besmet zijn met het vogelgriepvirus.

De NVWA heeft alle waterschappen in het land gevraagd om het te melden als ze onder verdachte omstandigheden dode vogels vinden.

bron: NOS


Ophokplicht van kracht.

Bekijk ook

Online handel wilde dieren in Nederland niet altijd legaal

Samen met TRAFFIC, IFAW en Interpol deed het Wereld Natuur Fonds vorig jaar onderzoek naar ...

4 opmerkingen

  1. Als ik mij niet vergis is er volgens Rijksoverheid NL een verbod ingesteld op het tentoonstellen van sierpluimvee en watervogels.
    Dus onder andere kwartels, rallen en andere hoenderachtige zijn uitgesloten van deelname aan tentoonstellingen en shows of andere vogelevenementen.

  2. Heb al veel vaker gesteld de griep komt ? En gaat met de trek weer weg.
    Bedoel ik wel de vogeltrek,is niet iets van nu, maar van tientallen jaren, alleen heeft men nu meer deskundigheid om dit te onderzoeken, iets wat 20 jaar geleden niet gebeurde.

  3. Het liefts willen mensen helemaal geen dieren tentoonstellen,maar ? Gelukkig is dat maar een kleine groep?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *