zaterdag 14 december 2019
Homepage | inheemse vogels | Opgepast! Langs de A58 zitten tientallen ooievaars

Opgepast! Langs de A58 zitten tientallen ooievaars

HILVARENBEEK – Even lekker naar het zonnige zuiden. Het is druk in de lucht. Een hoop Brabanders gaan momenteel op vakantie naar de zon, een hoop vogels ook. Door Brabant zijn grote groepen ooievaars zich aan het verzamelen om te beginnen aan hun jaarlijkse trek.

Langs de A58 bij Tilburg richting Hilvarenbeek werden er al ongeveer dertig gespot. De ooievaars verzamelen zich, om met grote groepen richting het zuiden te vliegen om te overwinteren. De ooievaarstrek begint normaliter rond eind augustus of begin september.
Vroeg klaar met opvoeden
Dat de dieren nu wat vroeger verzamelen komt doordat het broedseizoen ook eerder is begonnen, weet boswachter Frans Kapteijns. “Daardoor zijn ze nu al klaar met het opvoeden van hun jongeren en zijn ze gestart met verzamelen.”

Hoe lang het duurt voordat de ooievaars ook daadwerkelijk naar het zuiden vliegen is altijd een raadsel, zegt Kapteijns. “Dat is heel lastig te zeggen. Als hier veel voedsel blijft, blijven de ooievaars ook nog wel even hangen, het is dan onzin om te gaan. Daarnaast ligt het er ook aan hoe de situatie in het zuiden is”, zegt Kapteijns.

Goed opletten dus, de komende weken. Het kan zomaar zijn dat er tientallen ooievaars verzameld zijn, het kan ook zijn dat er een enorme groep over komt vliegen. “Hoe groot die groep is kan sterk varieren”, zegt Kapteijns. “Soms zie je er veertig, soms zie je er tachtig.” Het komt soms ook voor dat de vogels in groepen van meer dan honderd ooievaars vliegen.

bron:omroepbrabant
foto: eerder geplaatst

Ooievaar in volle vlucht
Ooievaar in volle vlucht

Bekijk ook

Rechtbank Den Haag verbiedt opnieuw afschieten van smienten in Zuid-Holland

De Rechtbank in Den Haag heeft geoordeeld dat er geen afschot van smienten mag plaatsvinden ...

1 opmerking

  1. Van ouds her .kwam in het katholieke Brabant,veelvuldig de ooievaar langs.
    Niet iets om je echt druk om te maken,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *