zondag 31 mei 2020
Homepage | inheemse vogels | Oorzaak van koolmezensterfte

Oorzaak van koolmezensterfte

Waarschijnlijk is de koolmezensterfte in de stad niet het gevolg is van de bestrijding van buxusmotrupsen. Een studie van CLM Onderzoek en Advies in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), laat zien dat er wel zijn 26 verschillende pesticiden aangetroffen in dode jonge mezen, waarvan twee derde van de metingen insecticiden betreft. Deze insecticiden zijn waarschijnlijk voor het grootste deel afkomstig van diergeneesmiddelen tegen vlooien en teken bij honden en katten. Mogelijk zijn jonge mezen in enkele nesten hieraan doodgegaan.
Honden-en kattenharen
Mezen gebruiken honden-en kattenharen om hun nest te bekleden. Door de behandeling van honden en katten met diergeneesmiddelen tegen vlooien en teken blijken deze haren insecticiden te bevatten. Op deze manier worden de kale jongen blootgesteld aan insecticiden en nemen ze deze stoffen op. In totaal zou in maximaal 97% van het aantal keren dat in de jonge mezen nu toegestane insecticiden zijn gevonden dit gerelateerd kunnen worden aan contaminatie via haren met diergeneesmiddelen. Daarmee lijkt de ‘haarroute’ de meest waarschijnlijke route waardoor jonge koolmezen insecticiden binnen krijgen. Deze route is nog niet eerder beschreven. Voor gewasbeschermingsmiddelen die via het voedsel in de mezen komen is dat 58%.

bron: Vroegevogels

Hier wordt het de koolmees gemakkelijk gemaakt

Bekijk ook

Laserapparatuur tegen wilde vogels lijkt hoopgevend

Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) test of de toepassing van laserapparatuur bezoeken van wilde (water)vogels aan ...

1 opmerking

  1. Wat heeft de WUR dan onderzocht?
    Het waarschijnlijke is voor ? Uitspraken als deze net zoiets als .
    De uitstoot van stikstof? Komt waarschijnlijk? Door de boeren,en over 3 maand ? Het kan ook uit Polen komen?
    Maar zeker is niets?
    Ja onderzoekers incasseren vaak veel geld ? Maar heb steeds vaker het idee? Dat de uitslag goed te manipuleerbaar is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *