donderdag 20 februari 2020
Homepage | wetenswaardigheden | Ook wijfjesvogels zijn prachtig gekleurd

Ook wijfjesvogels zijn prachtig gekleurd

Mannelijke vogels zijn vaak prachtig gekleurd, terwijl vrouwtjes het met een saaier verenpak moeten stellen. Het gevolg van seksuele selectie, weten biologen. Mannetjes moeten met elkaar wedijveren om een partner, en vrouwtjes letten daarbij onder meer op het voorkomen van hun aanbidders. Maar bij verschillende vogelsoorten zijn ook de vrouwtjes fel gekleurd. Hoe komt dat dan? En waarom lijken man en vrouw bij de ene soort meer op elkaar dan bij de andere?

Een internationaal team onderzoekers analyseerden in het vakblad Nature het verenkleed van bijna 6.000 zangvogelsoorten en gingen op zoek naar verklaringen voor wat ze zagen.

Uit de analyse blijkt dat bij grotere soorten en soorten uit de tropen, mannetjes én vrouwtjes vaker opvallend gekleurd zijn. Grotere soorten hebben minder te vrezen van roofdieren, waardoor de nood om onopvallend door het leven te gaan wellicht minder groot is. In de tropen is er meer competitie, niet alleen om een partner te versieren maar ook om een nestplaats en voedsel te bemachtigen. ‘Dat komt wellicht door de stabiele omstandigheden in de tropen’, zegt hoofdauteur James Dale (Massey University). ‘Daardoor zijn alle territoria ingenomen en moet je moeite doen om een plek te veroveren.’ Het gevolg is dat ook vrouwtjes onder druk staan om opvallend voor de dag te komen.

Dat vrouwtjes en mannetjes vaak sterk op elkaar lijken, is niet onlogisch: ze delen immers grotendeels dezelfde genen. Dat maakt grote veranderingen bij het ene geslacht, maar niet bij het andere, minder evident.

bron: eoswetenschap.eu

Koningsparadijsvogel
Koningsparadijsvogel

“Cicinnurus regius-20031005” by Doug Janson Wikimedia Commons

Bekijk ook

Dode vogels op de autoweg tussen Salou en Tarragona (Spanje)

Er wordt aan de Costa Dorada en op de sociale media veel gespeculeerd en geschreven ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *