maandag 25 mei 2020
Homepage | inheemse vogels | Ook vogelaars mengen zich in de strijd om duinen van Zandvoort

Ook vogelaars mengen zich in de strijd om duinen van Zandvoort

Meerdere natuurorganisaties hebben recentelijk aangegeven het niet eens te zijn met de komst van de Formule 1 naar Nederland. Het Circuit Zandvoort ligt in beschermd natuurgebied wat reden gaf om te protesteren. Goed nieuws voor de F1-liefhebber, de eerste rechtszaak is gewonnen.

De provincie heeft al toestemming gegeven om de werkzaamheden te starten maar volgens Stichting Duinbehoud was dit onrechtvaardig. Er wonen zwaar beschermde Europese diersoorten in het gebied, de leefomgeving van deze diersoorten zou serieus kunnen worden aangetast. De rugstreeppad en de zandhagedis zou last hebben van de aanpassingen naar aanleiding van het evenement.
Wettelijk gezien mag de leefomgeving van deze diersoorten alleen verstoord worden als er sprake is van ‘dwingend openbaar belang’, als gemeld door de advocaat van Stichting Natuurbelang Amsterdamse Waterleidingduinen volgens AD.

Rechter besluit in voordeel van Zandvoort en F1
De rechter heeft besloten om de werkzaamheden als gepland door te laten gaan. De reden hiervoor is dat de rechter geen grond zag om aan te nemen dat de leefomgeving van de beschermde diersoorten nadelig aan zou worden getast door de werkzaamheden.
De vergunningen die verleend zijn aan Circuit Zandvoort staan toe dat er tribunes gebouwd kunnen worden, paden en een tunnel aangelegd kunnen worden en dat grote hoeveelheden grond verplaatst kunnen worden. Omdat de werkzaamheden op meerdere gronden aangevochten zijn is dit de eerste rechtszaak in een reeks. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)

Naast de rugstreeppad en de zandhagedis komen er nu verhalen naar buiten over andere diersoorten die blijkbaar gevaar zouden lopen als de Grand Prix van Nederland doorgaat. Het geluid van de Formule 1-bolides zou namelijk voor zoveel overlast zorgen, dat de vogels rondom het circuit er doof van kunnen worden.
Zo brengt Haarlems Dagblad het nieuws naar buiten. Leo Clijsen, woordvoerder van de Samenwerkende Vogelwerkgroep Noord-Holland waarschuwt voor eventuele doofheid die op kan spelen bij de vogels zoals op andere luide locaties ook al geconstateerd is: ‘Vogels bij het vliegveld van die stad blijken te lijden aan doofheid. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Manchester.’

bron: F1maximaal.nl

Max Verstappen in actie; nog niet op het Zandvoortcircuit

Bekijk ook

Boete voor verkoper uit Drunen voor aanbieden illegale zeldzame vogels op vogelbeurs

Op de vogelbeurs in de IJsselhallen werden in 2017 illegaal beschermde vogels te koop aangeboden. ...

1 opmerking

  1. Het inzetten van dieren is een bekend fenomeen, bij het trachten om iets te verbieden,het vreemde is ? Dat zelfs voor het plaatsen van windmolens dit een middel is.
    Ja je bent voor of tegen iets.
    Meestal voor ? Als je er voordeel bij hebt ,en tegen? Als je niet voor bent? Je wilt graag een formule 1 als je voor auto sport bent? En tegen als je er niets mee hebt ,het milieu is dan een geproefd middel of dieren?
    Vervolgens steek je met oud en nieuw ,voor een paar honderd euro vuurwerk af?
    Voor het milieu? En voor de dieren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *