maandag 22 juli 2019
Homepage | inheemse vogels | Ooievaars vertrekken op overwinteringsreis

Ooievaars vertrekken op overwinteringsreis

Het was een recordjaar voor de ooievaars van Planckendael. (België) Er werden dit jaar meer dan 100 ooievaarsjongen geboren. Ze maakten hun nesten op de vele nestplaatsen her en der verspreid in het park. Bovendien bouwden de vogels ook zelfstandig nesten in de bomen. Voor de ooievaars komt er een tijd om afscheid te nemen van hun vaste stek in Planckendael omdat ze dan warmere oorden opzoeken. Die tijd is nu gekomen. De meeste ooievaars zijn al begonnen aan hun trek.

Trek
Het lijkt misschien gek dat de vogels nu al naar het Zuiden trekken terwijl we zelf nog volop van de zomer genieten. Toch is dat de normale gang van zaken. De jonge vogels vertrekken eerst, omdat ze meer tijd nodig hebben. “Ze zijn nog jong, minder ervaren en je zou zelfs kunnen zeggen dat ze hun weg nog niet zo goed kennen,” vertelt coördinator Frédéric Verstappen. Ongeveer een week later is het de beurt aan de volwassen en meer ervaren ooievaars. De vogels wachten op een goede thermiek, warme opstijgende lucht, waarmee ze gemakkelijk de hoogte in geraken.

Vogel gespot
Heb je een ooievaar of twee in je achtertuin gespot? Dan kan het best zijn dat de dieren uit Planckendael afkomstig zijn. Onze ooievaars vliegen vaak samen met dieren uit Nederland en Duitsland. Je herkent onze dieren aan hun ringetjes. Elk jaar ringen we de jongen. Dit jaar kregen ze twee ringen: een oranje met een nummer en een zilveren. Ook de vogels die voor het eerst in ons park neerstrijken en nog geen ringetje dragen, worden geringd als het mogelijk is. Wie hoopte de jongen en volwassen vogels te herkennen, die is eraan voor de moeite. De jongen zijn al lang geen kuikens meer en zijn flink gegroeid. Enkel hun snavels zijn nog niet rood gekleurd. Die van de jonge vogels is vaak nog wat zwart van kleur, maar dat zal niet zo lang meer duren.

bron:Plankendael.be
foto:”White Stork migration map-en” by Bamse commons.wikimedia

Trekroutes van de ooievaar in beeld
Trekroutes van de ooievaar in beeld

Bekijk ook

Hoe vogels van je buurt een oorlogsgebied maken

Een duikende merel die je verrast tijdens een ochtendloopje? Of een sissende ekster die plots ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *