woensdag 12 augustus 2020
Homepage | inheemse vogels | Ooievaars krijgen vederlichte zender

Ooievaars krijgen vederlichte zender

SLUIS – Ooievaars in het natuurgebied Zwin worden al langer geringd, maar sinds kort vliegen er ook rond met een gps-zender op hun rug. De lichte zenders die werken op zonne-energie wegen 25 gram per stuk. Ze storen de vogels niet, zeggen natuurschermers.
Drie jonge ooievaars hebben gps ‘aan boord’. Het Zwin Natuur Park en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) willen de vogels over langere tijd volgen. Vroeger overwinterden ooievaars overwegend in Afrika, maar tegenwoordig verblijven ze in de wintermaanden vaak op vuilnisbelten in Spanje. Die afvalplaatsen worden binnenkort gesloten als gevolg van Europese afvalstoffenwetgeving. Dat betekent dat de ooievaars waarschijnlijk een ander overwinteringskwartier zullen zoeken.
Trekgedrag
KBIN en het Zwin Natuur Park willen met de gps-data het trekgedrag van de ooievaars volgen. De vederlichte zenders moeten duidelijk maken welke trekroutes de vogels nemen, op welke plaatsen ze straks overwinteren, wat hun leefomstandigheden op verschillende locaties zijn en of ze terugkeren naar het Zwin.

Ringen
De populatie ooievaars in het natuurgebied op de grens van Zeeland en Vlaanderen groeit. Vorig jaar zijn er dertien broedende koppels geteld. Elke ooievaar die in het beschermde natuurgebied wordt geboren, wordt geringd. Met een verrekijker of telescoop kunnen de ringen op afstand worden afgelezen. De zenders vormen daarop een aanvulling. Door gps-gegevens te verzamelen, kunnen populaties in het Zwin mogelijk beter in stand worden gehouden. Plan is om nog meer ooievaars te voorzien van een zender.

bron: pzc.nl

Het lijkt hier of ze lopend op weg gaan.

Bekijk ook

Steeds meer oehoes bij vogelopvang: ‘Ze zijn niet geschikt als huisdier’

Met hun ronde, heldere ogen en donzige vacht zien jonge oehoe’s eruit als schattige, knuffelbare ...

2 opmerkingen

  1. Doe ze een 06 nummer,kun je ze ook volgen!
    Wij worden ook overal gevolgd,kun je ook zien wat ze met elkaar appen.
    2 ooievaars in één klap,o nee dat waren vliegen

  2. Zal me niks verbazen dat ze in De Wijk neerstrijken zal de naam “De Lokkerij” eer aan doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *