zondag 31 mei 2020
Homepage | inheemse vogels | Ooievaarman wil nestplek voor ’zijn’ vogels

Ooievaarman wil nestplek voor ’zijn’ vogels

AMSTERDAM – Willem Bos is blij dat hij aan de rand van Amsterdam woont. In Geuzenveld wordt hij omringd door groen. Uitermate geschikt voor zijn zeventien gevleugelde vrienden. Een grote groep ooievaars, met als aanvoerder ’Manke Nelis’, weten hem en zijn eendagskuikens al weer zes jaar te vinden.

Het begon met ooievaar Manke Nelis, die afkomstig is uit het Vondelpark. Maar tegenwoordig voert Willem Bos (63) dagelijks soms wel 18 leden van de ’zwart-witte brigade’. De kleintjes onder de ooievaars krijgen kattenvoer, de volwassenen eten eendagskuikens.
’Ooievaarman’ Willem Bos heeft nauw overleg met de Dierenambulance sinds de eerste landing van Nelis op de Cort van der Lindenkade. „Er zat een manke ooievaar voor mijn huis en ik belde ze. Er is maar één manke in Amsterdam en dat is Nelis uit het Vondelpark, zeiden ze. Hij werd niet meer bijgevoederd daar en dus zocht hij zijn heil elders. Ze vroegen me of hij at en vloog. Beide vragen kon ik met ’ja’ beantwoorden. ’Lekker laten zitten dan’, werd me verteld. Nou ja, sindsdien voer ik ze eigenlijk”, memoreert Bos.
Nelis vertrekt ’s winters niet meer naar het zuiden. Zijn vrouw nog wel. Die reisde afgelopen herfst nog met drie kinderen. Twee andere bleven bij Nelis. Bij haar terugkomst eind februari werd het koppel weer verenigd.
Groene oase
Maar het is niet alleen het nageslacht van Nelis dat zich weer in Geuzenveld meldt. Ook andere ooievaars hebben de afgelopen jaren lucht gekregen van de groene oase, waar de 63-jarige vogelliefhebber elke dag eetbare kuikens de lucht in gooit. „En kattenbrokjes voor de jongen. Want ooievaars kauwen niet, die slikken gelijk. Een kuiken is te groot voor de jongen. Maar kattenbrokjes met vissmaak vinden ze heerlijk”, vertelt Bos vol vuur.

Het worden er wel een beetje veel, erkent Bos lachend. Hij heeft daarom al langer een plan. Het zou fantastisch zijn als de ooievaars in de naburige Osdorperbinnenpolder – 5 kilometer groot – een eigen ooievaarsnest zouden hebben.

Hij heeft het verzoek voor zijn zwart-witte brigade neergelegd bij de gemeente. De polder is bij uitstek geschikt voor een lange houten paal waar de dieren rustig kunnen paren. „Dan hoeven de dieren geen nesten te bouwen elders. Dit is een perfecte plek. We hebben zelfs al mensen uit Friesland hier gehad, die met eigen ogen wilden zien dat hier een kolonie wilde ooievaars zit. Zo bijzonder is het.”

Het stadsdeel zou het kleine stukje natuur moeten koesteren. Bos: „Ik heb gebeld, maar mij werd verteld dat het duizend euro kost. Nou en? Wat is dat nou? We geven miljoenen uit aan van alles maar duizend euro om unieke natuur binnen de stadsgrenzen te houden is te veel? Ik zou daar als stadsdeel nog eens heel goed over nadenken.”

bron: telegraaf

In volle vlucht

Bekijk ook

Laserapparatuur tegen wilde vogels lijkt hoopgevend

Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) test of de toepassing van laserapparatuur bezoeken van wilde (water)vogels aan ...

1 opmerking

  1. ik vindt dit nu echt iets voor de partij van de dieren. in plaats van over paarden te zeiken die het in de efteling mishandeld zouden worden doordat ze een onderdeel van de show zijn terwijl ze niet alleen speciaal daarvoor opgeleid zijn maar ook nog eens een super verzorging krijgen. maar ja dan zijn ze positief bezig. en wat zijn nu 1000 euro terwijl er zo veel geld gewoon over de balk gesmeten wordt aan onnozele dingen door gemeentes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *