vrijdag 6 december 2019
Homepage | uitheemse vogels | Ontsnapte papegaai scheldt brandweerman uit bij reddingsactie

Ontsnapte papegaai scheldt brandweerman uit bij reddingsactie

Een brandweerman in Londen wist gisteren niet wat hij hoorde toen hij een ontsnapte papegaai van een dak wilde redden. De vogel schold zijn redder uit, om vervolgens weg te vliegen. ,,Fuck off!”
Jessie de geel-blauwe ara was drie dagen eerder ontsnapt uit het huis van haar baasje en op het dak van de buren gaan zitten. Zowel de eigenaar als een lokale dierenorganisatie probeerden de vogel naar beneden te lokken, maar tevergeefs. Ten einde raad belden ze de brandweer, die gisterochtend ter plaatse kwam.

,,Het leek erop dat Jessie gewond was en daarom al die tijd niet naar beneden was gekomen”, aldus brandweerman Chris Swallow, die de operatie leidde. Zijn collega ging volledig voorbereid de ladder op. Volgens Jessie’s baasje zou het namelijk verstandig zijn om ‘i love you’ tegen de vogel te zeggen, zodat snel een band zou ontstaan.

Die aanpak leek te werken: het gevederde huisdier zei ‘i love you’ terug. Maar daarna nam het ‘gesprek’ een verrassende wending. ,,We kwamen erachter dat ze een nogal grote mond had”, vertelt Swallow. ,,Ze bleef maar schelden, tot onze hilariteit.”
Grieks en Turks
De redder gaf echter niet op. Hij wist dat Jessie ook Turks en Grieks spreekt en vroeg de vogel daarom eveneens in die talen om dichterbij te komen. Het dier luisterde niet: ze vloog weg en ging op een ander dak zitten, om daarna naar een boom te verkassen. ,,Het werd gelukkig wel duidelijk dat ze niet gewond was”, aldus Swallow.

Enkele uren later keerde Jessie op eigen houtje terug naar huis. Eenmaal terug in haar kooi richtte ze zich voor de camera van haar baasje nog één keer tot haar redder. ,,Thank you!”

bron: AD.nl
foto: twitter BBC

Bekijk ook

‘Schokkend onderzoek’: vogels krimpen door het klimaat

Amerikaanse onderzoekers hebben in de afgelopen 40 jaar ruim 70.000 dode vogels onderzocht en zijn ...

3 opmerkingen

 1. Ja dat zie je hier ook vaak ,in wegmisbruikers schelden in een andere taal.
  Waar ik mij dan weer over verbaas ? Dat dit geapsecteerd word ,en er ook nog eens zonder boete vanaf komen.
  Terwijl schelden in het nederlands beboet word?

 2. Hopelijk is/zijn ontsnapte papegaai(en) erkent als huisdier/gezelschapsvogel. Zogenaamde vijfvogelregeling.
  Verder worden onder gezelschapsdieren in ieder geval uitdrukkelijk begrepen: vogels die in het wild voor commercieel invoer zijn gevangen. Enkel in gevangenschap gekweekte dieren/vogels komen daarvoor in aanmerking.
  Zelfs bij een recente gerechtelijke uitspraak is dit van toepassing bij vogelsoort die voorkomt op Bijlage D.

  Vogels in het wild gevangen zijn verboden voor commercieel gebruik. Zijn dus illegaal.
  Van zodra dieren/vogels worden verhandeld worden ze beschouwd als commercieel (bedrijfsmatig).

  De term bedrijfsmatig voor/bij hobby kwekers hebben niet direct te maken met de fiscus, maar eerder met bepaalde maatregelen, zoals deze. Of met maatregelen die te maken hebben met aandoeningen, ziektes, zoals vogelgriep, pseudovogelpest, en wat in Belgie op het ogenblik van kracht, van toepassing is.

  Eigen gekweekte vogels in gevangenschap die voorkomen op/bij Cites – Bijlage is het aan te raden te ringen met gesloten pootringen voor beschermde vogels.
  Cites I Bijlage A verplicht (verplichte registratie van bij de geboorte).
  Cites II Bijlage B verplicht bij commercieel gebruik, verplicht bij het verhandelen van dergelijke vogels (verplichte registratie bij commercieel gebruik, bij het verhandelen van dergelijke vogels). En straks verplicht binnen de EU).
  Voor Cites III Bijlage C en D geen verplichting maar wel aan te raden. Zie recente gerechtelijke uitspraak Nederland 2017 .

 3. Sorry.

  Het moet zijn:

  “Verder onder gezelschapsdieren in ieder geval uitdrukkelijk NIET begrepen: vogels die in het wild voor commercieel invoer zijn gevangen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *