woensdag 12 augustus 2020
Homepage | inheemse vogels | Online handel wilde dieren in Nederland niet altijd legaal

Online handel wilde dieren in Nederland niet altijd legaal

Samen met TRAFFIC, IFAW en Interpol deed het Wereld Natuur Fonds vorig jaar onderzoek naar illegale online handel van zeldzame vogels en reptielen. De resultaten van het cybercrime-project zijn deze week naar buiten gebracht. De online handel in wilde dieren is lang niet altijd legaal en platforms hebben vaak geen duidelijk beleid voor de handel in levende dieren op hun sites.
Deel deze pagina
Samen met TRAFFIC, IFAW en Interpol deed het Wereld Natuur Fonds vorig jaar onderzoek naar illegale online handel van zeldzame vogels en reptielen. De resultaten van het cybercrime-project zijn deze week naar buiten gebracht. In een relatief korte periode, van juli tot en met september 2019, werden ruim honderd verdachte advertenties met verschillende reptiel- en vogelsoorten gevonden op het internet, onder andere op Marktplaats en Facebook en een aantal kleinere, minder bekende websites. Minder dan een kwart van de online platforms kon duidelijke informatie geven over de regelgeving en hun beleid voor handel in levende dieren. En meer dan de helft van de advertenties vermeldde de benodigde CITES-papieren niet (CITES is het handelsverdrag dat bepaalt welke planten- en diersoorten verhandeld mogen worden). Kopers hebben zo geen idee of zij legaal of illegaal een exotisch dier in huis halen. Dit brengt risico’s, zoals het uitsterven van een diersoort en verspreiding van ziektes, met zich mee.

Uitstervingsgevaar
“Als je een tropische vogel of bijzondere hagedis online ziet staan, betekent dat niet automatisch dat de verkoop daarvan legaal is en de soort in het wild niet bedreigd,” vertelt Elke van Gils van WWF-NL. Het onderzoek laat zien dat de online handel in deze dieren niet transparant is. Kopers weten niet goed waar zij mee in aanraking komen. In sommige gevallen worden dieren aangeboden die legaal in gevangenschap gefokt zijn. In andere gevallen gaat het om illegaal, uit het wild gevangen bedreigde dieren die het risico lopen door de handel uit te sterven. Daarnaast brengt de illegale handel in wilde dieren, zoals we hebben gezien door de coronacrisis, altijd een risico van verspreiding en overdracht van ziektes met zich mee. Verbetering van wetgeving voor de online handel in wilde dieren en zorgen voor voldoende capaciteit voor handhaving is belangrijk om wildlife-cybercrime tegen te gaan. Ook is het nodig dat online platforms waar wilde dieren aangeboden worden, beleid ontwikkelen, vermelden én naleven om illegale verkoop van bedreigde dieren te stoppen.

Blauwe dieren populair
Uit het onderzoek komt naar voren dat de meest verhandelde vogelsoorten de hyacintara en blauwkeelara zijn. Bij reptielen ging het vooral om de azuurblauwe gekko en Chinese krokodilstaarthagedis. Alle zijn in het wild zeldzaam en worden met uitsterven bedreigd. “Van overheden en handelaren tot de consument, iedereen heeft een verantwoordelijkheid om bedreigde diersoorten niet verder onder druk te zetten. Iedereen kan een steentje bijdragen en de illegale handel in wilde dieren stoppen door ervoor te zorgen dat online advertenties wettelijk in orde zijn en dat illegale activiteiten gerapporteerd worden, bijvoorbeeld via MeldMisdaadAnoniem,” aldus WWF.

Tekst: Wereld Natuur Fonds
bron: Naturetoday

Bekijk ook

Steeds meer oehoes bij vogelopvang: ‘Ze zijn niet geschikt als huisdier’

Met hun ronde, heldere ogen en donzige vacht zien jonge oehoe’s eruit als schattige, knuffelbare ...

3 opmerkingen

 1. Hallo wereld natuur fonds.
  De organistatie moet het hebben van giften,net zoals vele dieren organisaties, en zullen een verhaal moeten maken,creëren? Om giften binnen te halen.
  We hebben in nederland vele organisaties, waarvan men zich af moet vragen? Of deze nog een bestaand recht hebben ,zonder zielig verhaal,kijk eens naar de zeehonden 20% meer aanwas ,Duitsland en denemarken, hebben de opvang jaren geleden al afgeschaft ,er word zelfs afgeschoten,maar hier? Gaan we door??
  Onze Apenopvang ? Al jaren overbodig geworden,behalve voor een aantal labaratorium apen,men moet alles uit Europa bij elkaar sprokkelen, om hun bestaan te waarborgen,en wat doet men nu ? Zielige verhalen ophangen ? Dat wallabies 5 meter hoog springen ,ja en olifanten kunnen vliegen??
  Men haalt Wikipedia erbij voor onderbouwing? Een encyclopedie geschreven door en voor mensen,zonder wetenschappelijke onderbouwing,alléén bedoelt om te verbieden ,en geld op te halen.
  Het wereld natuur fonds, heeft hele dorpen in India van de kaart geveegd om de tijger te beschermen,de mensen en hun huizen werden geruimd.
  Vogels ? Komen op een lijst ,zoals de kapoetzen sijs als beschermd ,terwijl in nederland honderden worden gefokt.
  Vele andere soorten ,worden zonder informatie of onderzoek op een lijst gezet ,terwijl deze jaren worden gekweekt met goede resultaten ,bv de Bali spreeuw.
  De Hawaï gans ?
  Natuurlijk zullen er altijd dingen door glippen?1 promille??
  Leer ééns te kijken ,hoe ? En ? Waar je het probleem kunt verkleinen, bv ? Door goed geringde vogels uit de hele wereld, die in gevanschap ordelijk geringd ? En gekweekt zijn? Op een verantwoordelijke mannier te versturen.
  Kun je veel problemen oplossen?
  O dat kan niet? Onze kippenkuikens gaan de hele wereld over, onze koeien en paarden ook?
  Er is een probleem met de organisatie die geld verdienen aan dieren, dat zijn de mensen die heel hard schreeuwen.

 2. Het verbieden van het houden van dieren ,gaat dan weer samen ,dat deze stichting in Almere de gehele opvang wil doen?
  Je dan moet je wel aan de bel trekken,dat iedereen exoten thuis heeft ,en dat het levensgevaarlijk is.
  Maar alleen voor dieren waar je publiek mee trekt,en geld

 3. In elke handelsbranche is wel illegaliteit,dan zal er veel verboden moeten worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *