dinsdag 2 juni 2020
Homepage | inheemse vogels | Oehoe-paar broedt voor het eerst in het Drents-Friese Wold

Oehoe-paar broedt voor het eerst in het Drents-Friese Wold

De oehoe heeft zich vrijwel zeker in het Drents-Friese Wold gevestigd. Een paartje van een van de grootste uilensoorten ter wereld heeft deze zomer met succes een nest van drie jongen grootgebracht.
Het gaat om het eerste broedgeval van deze imposante roofvogel in het Drents-Friese Wold.
Braakballen
Een medewerker van Staatsbosbeheer trof in april braakballen aan die wezen op de aanwezigheid van oehoes in het Drents-Friese Wold. Een ruiter vond op 13 juni in het bos een jonge uil, die door de dierenambulance naar opvangcentrum Fûgelhelling in Ureterp werd gebracht.
Bij De Fûgelhelling is veel kennis van vogels, en speciaal uilen en daar werd vastgesteld dat het om het jong van de oehoe ging. De roofvogel kon nog niet vliegen.
Staatsbosbeheer wist het nest te lokaliseren. Het bevond zich vlak bij de vindplaats van het oehoe-jong, op de kluit van een omgevallen beuk. De jonge uil werd teruggeplaatst. Met een wildcamera werden nest en de directe omgeving in de gaten te houden.

Oehoe-deskundige Hans Hasper vermoedt dat het oehoe-paar uit Duitsland afkomstig is. Hij is verrast dat de uilen voor het Drents-Friese Wold hebben gekozen.

Favoriete kostje
,,Dit natuurgebied is voor de oehoe wat arm aan prooidieren. Dan doel ik op het favoriete kostje van deze uilen: houtduiven en ratten. Net over de grens, in Duitsland, is dat aanbod veel groter doordat daar bij de maïs-oogst veel resten van dat gewas achterblijven op de akkers. Die resten trekken vervolgens veel houtduiven en ratten aan.’’

Hasper vindt het verder opvallend dat drie jongen met succes zijn grootgebracht. ,,Dat zijn er relatief veel, gezien de voedselarme omgeving voor deze uilensoort.’’ De jongen waren volgens de deskundige wel wat lichter van gewicht dan normaal.
Hasper is er van overtuigd dat het oehoe-paar in het natuurgebied terugkeert. ,,Dat zie je elders ook. Dat hoeft niet op dezelfde plek te zijn, het kan ook dat ze verderop in het Drents-Friese Wold nestelen.’’ De jongen zoeken vermoedelijk naar een andere verblijfplaats, ver weg van de broedplek.
‘Compliment’
Boswachter Widmar van der Meer is blij met de komst van de grootste uilensoort van Europa. Aangezien de oehoe vooral in andere landschappen gedijt, beschouwt Van der Meer het als een compliment dat de uilensoort zich blijkbaar ook thuis voelt in dit natuurgebied van 61 vierkante kilometer, op de grens van Drenthe en Friesland.

Om het voor Drenthe unieke broedgeval te vieren kreeg gedeputeerde Henk Jumelet vanmiddag een geboortekaart aangeboden. De oehoe is sinds 1997 weer terug in Nederland, met name in Limburg en de Achterhoek. Dit jaar werden tot dusver 38 paren in Nederland gemeld.

bron: LC.nl

Bekijk ook

Gespot! Grote groep vale gieren vliegt boven boven de Rotterdamse regio

Een grote groep vale gieren vlogen vanmorgen boven Vlaardingen. Veel inwoners hebben de grote vogels, ...

2 opmerkingen

  1. Ja zal ook wel weer een natuur 2000 gebied worden?
    Hier broeden ze gewoon op de vuilnisbelt van Twente milieu.
    Geen natuur 2000 gebied.

  2. Mag je raden wie over de centen natuur gebieden gaat bij de provincie Drenthe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *