donderdag 2 april 2020
Homepage | inheemse vogels | Oehoe irriteert en vermaakt bewoners van Osse wijk Ussen: ‘Hij zegt altijd joehoe als ik thuiskom’

Oehoe irriteert en vermaakt bewoners van Osse wijk Ussen: ‘Hij zegt altijd joehoe als ik thuiskom’

OSS – Het is een meer dan opvallende verschijning tussen de kauwen, merels en eksters. De oehoe die in de Osse wijk Ussen rondvliegt en vanaf takken en daken de omgeving observeert met zijn opvallend oranje kijkers is een reus onder de vogels.
Sommige wijkbewoners storen zich aan zijn luide roep in de nachtelijke uren. Anderen bewonderen zijn imposante gestalte en vragen zich af hoe de uil nu al maanden overleeft in deze bebouwde omgeving. ,,Hij is best vriendelijk, zegt altijd joehoe tegen me als ik thuiskom”, lacht Linda Brouwer.

Leren bandje aan poot
De oehoe lijkt zijn thuis gemaakt te hebben van wijkpark De Strepen en de huizen tussen dit park en de Gewandeweg. Een leren bandje aan een van zijn poten bewijst dat het geen wilde vogel is. Linda Brouwer vermoedt dat de vogel uit gevangenschap is ontsnapt. ,,Er zijn al verschillende valkeniers geweest die geprobeerd hebben hem te vangen. Maar hij is ze steeds te slim af.”
Bij de Vogelwerkgroep van IVN Oss weten ze inmiddels beter. ,,Deze vogel is het eigendom van iemand die in Ussen woont”, weet Bas van de Kar, uilencoördinator van IVN. ,,Als natuurliefhebbers zijn wij niet blij met mensen die deze dieren in gevangenschap houden. Maar er is geen wettelijk verbod, mits de eigenaar de vogel zoveel mogelijk zijn natuurlijk gedrag laat vertonen. In die zin doet deze eigenaar het goed. Hij laat de oehoe veelvuldig vrij vliegen en ik begrijp dat hij zo af en toe ook een rat vangt. Al eet hij ze niet op.”

Dierenwelzijn
De Vogelwerkgroep werd afgelopen zomer door klagende wijkbewoners gevraagd om advies. ,,De oehoe heeft een behoorlijk luide roep en is vooral in de avond en ’s nachts actief. Dat stoort natuurlijk. We hebben daarop contact gezocht met de Oehoewerkgroep in Winterswijk. Zij hebben ons verteld dat er geen gronden zijn om in te grijpen. Het is vergelijkbaar met duiven. Die mag je ook gewoon houden. En voor het dierenwelzijn is het alleen maar goed als ze regelmatig de vleugels uitslaan.”

bron: Gelderlander.nl

Bekijk ook

Pientere kauw, met video

Je kunt je netje met pinda’s nog zo ver van de tak hangen, sommige kauwen ...

1 opmerking

 1. Ik vermoed? Dat deze Linda Brouwer ,een mooi verhaal maakt ,op het gene van verleden week,het willen verbieden van???
  Deze mevrouw? Gaat er maar vanuit? Dat deze vogel uit gevangenschap komt?
  Nou ? Mevr Linda Brouwer.
  Deze vogels broeden al vele jaren weer in Nederland ,op diverse plaatsen ,ook in Duitsland?
  Mijn vermoeden is? Dat u ? Wel ééns op uw duim zuigt.
  Om een mooi verhaal te schrijven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *