vrijdag 28 februari 2020
Homepage | inheemse vogels | Oehoe in Twello: ‘Normaal neem ik geen wandelstok mee, maar nu heb ik hem nu bij de hand’

Oehoe in Twello: ‘Normaal neem ik geen wandelstok mee, maar nu heb ik hem nu bij de hand’

TWELLO – Inwoners van Twello zijn in de ban van een oehoe. De grote uil vliegt al een maand door het dorp en houdt ’s nachts bewoners van de Molendwarsstraat met zijn gekrijs uit de slaap. Ook zou het dier al enkele wandelaars hebben aangevallen. Sommige buurtbewoners nemen geen enkel risico. Ze nemen een wandelstok mee als ze naar buiten gaan. Zo kunnen ze eventueel het dier van zich afslaan.
‘Normaal neem ik geen wandelstok mee, zegt Aleid Nieuwenhuis als we hem tegenkomen tijdens zijn dagelijkse wandeling, ‘Als het nodig is dan heb ik hem nu bij de hand.’ Aleid heeft de uil zelf nog niet gezien. ‘Maar wel gehoord,’ klinkt het meteen uit zijn mond, terwijl hij omhoog kijkt. Een buurtbewoonster komt aangesneld met haar mobieltje: ‘Hier is een foto van de oehoe,’ roept ze al van ver.

De buurt ligt wakker van hem
‘Toen wij hem ’s nachts voor het eerst hoorden, vond ik het wel heel eng,’ zegt Willemien Lubbers. ‘Wat is dat voor naar beest, ik sliep niet lekker meer.’ Willemien probeert het geluid na te bootsen. OEEEHOOEEE, een abnormaal geluid, ja ik vond het een beetje angstig. ‘Het klinkt als een blaffende hond’, vult haar man Gerrit aan. Het is een geweldig geluid. De buurt ligt aardig wakker van hem.’
‘Hij zat op een gegeven moment hier achter in de eikenboom, zegt buurtbewoner Louis Debets. Toen hebben we er een grote bouwlamp opgezet en bleek het een hele grote vogel te zijn. ik schat zelf dat hij een centimeter of 50 hoog is. De buurman zei als ie zo groot is dan is het een mannetje.’ ‘De vrouwtjes zijn groter’ vult de buurman aan, zo’n 75 centimeter.’

Laat maar lekker zitten
In Purmerend en Oldebroek zijn onlangs nog gevaarlijke Terror-Oehoe’s gevangen om de overlast weg te halen. Op de vraag wat er met de oehoe in Twello moet gebeuren zijn de buurtbewoners die wij spraken eensgezind: ‘Lekker laten zitten, ik houd van vogels, dus laat maar lekker zitten,’ zegt Gerrit Lubbers, terwijl hij nog snel even naar boven kijkt.

bron: omroep gelderland
foto: Door Dirk Van Esbroeck – Eigen werk, CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia

Bang hoeft niet, maar indrukwekkend is hij wel
Bang hoeft niet, maar indrukwekkend is hij wel

Bekijk ook

Vredelievende vogels veroorzaken explosie (video)

Een zwerm vogels veroorzaken een explosie op een elektriciteitsleiding. Er lijken geen vogels gewond te ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *