maandag 25 mei 2020
Homepage | inheemse vogels | NVWA neemt tientallen vogels in beslag rond vogelmarkt Zwolle Nieuwsbericht | 02-03-2020 | 13:00

NVWA neemt tientallen vogels in beslag rond vogelmarkt Zwolle Nieuwsbericht | 02-03-2020 | 13:00

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben in samenwerking met de politie en de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) 53 vogels in beslag genomen voor en tijdens de vogelmarkt in Zwolle. Het gaat om tangara’s, putters en grijze roodstaartpapegaaien. Een handelaar is aangehouden.

Tijdens een controle op een parkeerterrein bij de vogelmarkt troffen inspecteurs op zaterdag 29 februari 27 putters aan in de auto van een Belgische handelaar. De vogels waren voorzien van pootringen, maar deze bleken vals. Het vermoeden bestaat dat de vogels in het wild zijn gevangen. De Belg is aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Het Openbaar Ministerie beslist hoe de zaak verder gaat.
Inbeslaggenomen grijze roodstaartpapegaaien
Een Oostenrijkse handelaar kon niet aantonen dat hij twee grijze roodstaartpapegaaien op een legale manier in zijn bezit had gekregen. Hij kreeg daarvoor een boete van 500 euro, die hij ter plekke heeft betaald.
Smokkel vooraf
Een Nederlandse vrouw probeerde op woensdag 19 februari 24 tangara’s het land in te smokkelen. Zij was op Schiphol aangekomen met een vlucht uit Suriname. De Douane trof de vogels aan in haar koffer en waarschuwde de NVWA. Die nam de vogels in beslag en doet nog verder onderzoek. De dieren waren waarschijnlijk bedoeld voor de verkoop op de vogelmarkt in Zwolle.
Drone
De NVWA heeft signalen over zogeheten kofferbakverkoop op de parkeerplaatsen rondom de vogelmarkt. Daarom is een drone ingezet om de omgeving van de markt vanuit de lucht in de gaten te houden. Op basis van de dronebeelden zijn verschillende controles uitgevoerd. Daarbij zijn geen overtredingen geconstateerd.
Risico illegale handel
Er is een levendige handel in vogels. Helaas ook voor een deel illegale handel. Het kan dan gaan om beschermde inheemse en uitheemse vogels die in het wild zijn gevangen. Deze handel brengt risico’s met zich mee voor het voortbestaan van sommige soorten. Ook worden er vogels de Europese Unie binnengesmokkeld. Het importeren van vogels van buiten de EU is niet toegestaan om de insleep van dierziektes te voorkomen.
Meld illegale handel
De NVWA doet regelmatig strafrechtelijk onderzoek naar de illegale handel in beschermde dieren. U kunt daarbij helpen door vermoedens van illegale handel te melden. Dat kan desnoods anoniem via 0800-70 00 (Meld Misdaad Anoniem).

bron:nvwa.nl

Bekijk ook

Boete voor verkoper uit Drunen voor aanbieden illegale zeldzame vogels op vogelbeurs

Op de vogelbeurs in de IJsselhallen werden in 2017 illegaal beschermde vogels te koop aangeboden. ...

1 opmerking

 1. Ja 53 vogels teveel .maar hoeveel procent is dat van de wel goede vogels
  001 promille?
  Deze zul je altijd houden .Overings zullen er ook gevallen zijn waar een vogel bv géén ring van de bec om heeft maar wel een goede maat vogelring.
  Ja ben je toch in overtreding.
  Het zal altijd voorkomen ,net al rijden met drank op ,drugs gebruik, vreemd gaan ,en ? Alle andere zaken.
  Het grootste deel heeft een leuke dag gehad.buiten de opsporing vetinair onbezoldigde ambtenaar pappie en jonkie.
  Want daar het ik nog niets van gehoord.
  Ja je weet wel die van de papagaaien ziektes en zijn handlanger,opperdoes.
  Die aangeeft dat heel Nederland leeggeroofd wordt, door de volière houders.
  Maar dat commentaar zal nog wel onderweg zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *