zondag 5 juli 2020
Homepage | overige | NVWA en Marktplaats slaan handen ineen in strijd tegen verboden producten Nieuwsbericht | 22-01-2019 | 12:51

NVWA en Marktplaats slaan handen ineen in strijd tegen verboden producten Nieuwsbericht | 22-01-2019 | 12:51

De NVWA en Marktplaats maken vandaag bekend samen te gaan werken om handel in illegale producten tegen te gaan. Vandaag ondertekenden zij een samenwerkingsdocument met afspraken die helpen advertenties met verboden waar zoveel als mogelijk te weren van de handelssite. Gezamenlijk zetten de partijen zich in voor betere voorlichting en toezicht. Daarbij gaat het om handel in verboden consumentenproducten en levensmiddelen, voedingssupplementen, chemicaliën, dieren, diensten en planten.

Preventie
In de nieuwe samenwerking zal Marktplaats kopers en aanbieders er nog scherper op wijzen dat aangeboden producten en diensten moeten voldoen aan relevante wetgeving (zoals de Warenwet, de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, de Wet Natuurbescherming en de Geneesmiddelenwet) en dat de NVWA hierop toeziet. Hierbij wordt extra aandacht besteed aan verboden aanbod dat vaker voorkomt en een groot risico vormt voor consument, dier of natuur.

Toezicht verboden aanbod
Wanneer NVWA inspecteurs verboden aanbod aantreffen op Markplaats, melden zij dat met een simpele druk op de knop aan de handelssite. Marktplaats zorgt er vervolgens voor dat de betreffende advertenties met voorrang worden verwijderd, waarbij de verkoper gewezen wordt op de melding van de NVWA (‘Notice and Take Down procedure’). Met behulp van een door Marktplaats en de NVWA samen gedefinieerde trefwoordenlijst worden verboden aanbiedingen automatisch verwijderd. Daarnaast worden de accounts van aanbieders tegen wie de NVWA meerdere meldingen heeft gedaan door de handelssite geblokkeerd.

Succesvolle pilot
De ‘Notice and Take Down procedure’ is afgelopen jaar door de NVWA getest in een pilot, die betrekking had op een aantal gewasbeschermingsmiddelen en invasieve exoten. In een periode van ongeveer 2 maanden zijn bijna 100 advertenties voor gewasbeschermingsmiddelen en bijna 20 advertenties voor invasieve exoten verwijderd. Slechts een klein deel van de verwijderde advertenties werd na verwijdering een 2e keer geplaatst. Na de 2e verwijdering keerde geen enkele advertentie meer terug in deze pilot. Afgelopen zomer werd de pilot uitgebreid voor de NVWA ‘domeinen’ BED (Bijzondere Eet- en Drinkwaren zoals voedingssupplementen, afslankmiddelen et cetera), productveiligheid, e-sigaretten en e-liquids.

Internethandel groeit
Internethandel vindt steeds meer via digitale platforms plaats. Regelmatig worden op handelsplaatsen goederen, dieren, planten en diensten aangeboden of claims gebezigd die niet voldoen aan de wetgeving. Marktplaats wordt dagelijks door 2,1 miljoen mensen bezocht en er worden dagelijks 350.000 nieuwe advertenties geplaatst. Marktplaats heeft als platform zelf geen actieve rol in de handel en is niet aansprakelijk voor de inhoud die op de site wordt aangeboden. Toch zet de organisatie zich in om kopers en verkopers goed voor te lichten over wat wel en niet kan en mag op het platform en vraagt zij bezoekers ook actief mee te werken. Zo hebben bezoekers de mogelijkheid verdachte zaken eenvoudig te melden bij Marktplaats. Ook werkt de handelssite samen met politie en justitie in de strijd tegen internetoplichting.

bron:NVWA

 

Bekijk ook

Vogelaar uit Ulft bezorgd om gevlogen parkiet (met video)

ULFT – Vogelliefhebber Jan van Ditshuizen uit Ulft is bezorgd sinds woensdagavond zijn roodblauwe Australische ...

8 opmerkingen

 1. Hopelijk maakt de NVWA het legaal versturen van geringde vogels ,en nagekweekte dieren dan ook eenvoudiger. Niet zoals nu .inlezen A4 tegen een kostprijs van 850 euro ,voor het verschepen van een parkdier, naar het buitenland,
  Het verstutren van aantoonbare nakweek vogels geringd ,en andere dieren ,waarbij de ouders aanwezig zouden kunnen zijn bij de verzender,
  Zou eenvoudiger kunnen.
  Vogels ,mits vaste voetring, in een ordelijke kist met voer en water ,zou gewoon verzonden moeten worden over de wereld.
  Doen we met eendags kuikens ook. Parkdieren idem dito? Niet zoals nu het verzenden bv naar miami US
  Kost voor eeh parkdier in de grote van een hond ,4500 euro inc verzending
  Een gezin met 10 man heeft hier een retour voor.
  Dus nvwa ,er is nog veel werk aan de winkel,in zowel positieve als negatieve zin,en smokkel zou hard aangepakt moeten worden ,maar goede zaken ? Voorrang geven.
  DUS. Doe je best.

 2. Mooi op papier, maar in werkelijkheid totaal anders (achterpoortjes).

  NVWA kan enkel rechtstreeks optreden bij onregelmatigheden met betrekking tot Europese en of Nederlandse maatregelen. Maar kan niet rechtstreeks optreden met betrekking tot andere Lidstaat maatregelen, zoals Belgie. Wat er op neerkomt dat een advertentie afkomstig ander Lidstaat dan Nederland snel geregeld is. Zie hoe moeilijk het is om Online medicatie onder controle te krijgen. Wat in Belgie verboden is, is in Nederland toegelaten, of omgekeerd.
  En als het zolang duren als bij “dode spreeuwen Den Haag”, dan zijn personen met slechte-kwade bedoelingen al lang door de mazen van het net geglipt.
  Bij het verhandelen van dieren-vogels is de enige oplossing verplichte registratie via officieel geregistreerde microchip en of gesloten vogelpootring. En waar microchip steeds meer en meer voorrang krijgt, ook bij bepaalde vogelsoorten.
  Legaal betekent bewijs van herkomst, betekent ook bewijs, informatie, herkomst van hun ouderdieren-vogels. En dat is één van de voornaamste problemen, bewijs-informatie ouderdieren-vogels. Een officieel erkend overdrachtsbewijs bij de eerste verhandeling van een gevangenschap geboren dieren-vogels. En niet zoals bij Wereldshow Zwolle , waar jan en alleman overdrachtsbewijzen kon bekomen, net zoals op dergelijke manier gezondheidscertificaten te bekomen zijn.
  Dergelijke praktijken zijn vormen van gedoogbeleid.
  Bewijs van legale herkomst begint vanaf geboorte dieren-vogels, en niet wanneer dieren-vogels verhandeld worden. En zeker niet wanneer de eigenaar(s)-verkoper(s) die dieren-vogels niet zelf hebben gefokt-gekweekt.
  Problemen doen zich al voor van bij de basis (geboorte), en waar organisaties-bonden mede verantwoordelijk zijn. Zoals geen ringplicht maar wel bewijs legale herkomst (betekent bewijzen-informaties ouderdieren-vogels).

 3. Nog een opmerkelijke vaststelling zijn “oude” en “nieuwe” Wetenschappelijke namen, zoals bij sijzensoorten. En waar Overheden-Wetgevingen, Bonden- Organisaties, meermaals nog de “oude” Wetenschappelijke namen gebruiken-toepassen. Ook bij iets dergelijks is het mogelijk om de Wet te omzeilen.

 4. Ben het voor een groot gedeelte eens met deze stellingen.maar het bv medicijnen gebruik?
  Men kan in Nederland bepaalde medicijnen niet meer krijgen? In de rest van de wereld wel?
  Is dan de rest van de wereld gek of Wij?
  Ik ben een voorstander van minder gebruik .maar je kunt met het afschaffen van bepaalde soorten medicijnen in Nederland niet denken dat wij heel Europa in grip hebben.
  Ook het registreren hebben we bij bepaalde soorten al ingevoerd ?cités.
  Maar een papieren tijger is géén oplossing ? Daar hebben we archief lades van vol liggen.
  Het chippen .En met controle de ouder dieren laten zien .En het met vaste voering .moet voldoende zijn.
  Anders krijgen we weer een oncontroleerbare wet .waarbij de desbetreffende ambtenaar zijn eigen invulling geeft .wat nu ook voorkomt.
  En dan in heel europa. Ja en dan krijgen we een grutto verhaal?
  Hier geld erin pompen en in Frankrijk afschieten.
  Net als de ortolaan .hier beschermen en daar opeten.terwijl veel mensen er hier mee zouden kunnen kweken.
  Dus ?laten we weer vromer worden als de rest van de wereld.

 5. Het laatste nieuws van de nvwa is dat ze niet des kundig zijn.het achter de schermen een zooitje is .zie nieuws van 24 januari.
  Het lijkt mij dan toch dat eerste de orde op zaken moet worden gezet bij hun zelf.
  Maar dat wisten vogel liefhebbers en dieren liefhebbers al langer.
  Er werden te pas en onpas eigen regels ingesteld.
  Ringmaten weken af .En dieren worden in beslag genomen .En vervolgens komen deze te overlijden.
  Probleem opgelost?
  Nee niet dus.

  • Het zichtbaar opsporen van illegale handel op Marktplaats en vogelmarkten door NVWA is meer om te laten zien via de media e.d dat ze ermee bezig zijn,misschien wel onderdruk van bepaalde groeperingen.Het nu net snelheidscontrole op een afgesloten weg. Controle uitbreiden op invoer(Schiphol,havens e.d) zou meer zoden aan de dijk zetten.Mocht er zoveel illegale handel op Marktplaat plaatsvinden wordt het de opsporingsbevoegde wel gemakkelijk gemaakt.

 6. Het zichtbaar opsporen van illegale handel op Marktplaats en vogelmarkten door NVWA is meer om te laten zien via de media e.d dat ze ermee bezig zijn,misschien wel onderdruk van bepaalde groeperingen.Het nu net snelheidscontrole op een afgesloten weg. Controle uitbreiden op invoer(Schiphol,havens e.d) zou meer zoden aan de dijk zetten.Mocht er zoveel illegale handel op Marktplaat plaatsvinden wordt het de opsporingsbevoegde wel gemakkelijk gemaakt.

 7. Het minst kostende controle systeem, terwijl in Rotterdam van alles wordt binnen gesleept.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *