woensdag 8 juli 2020
Homepage | regelgeving | NVWA bevestigt vogelgriep in Boven-Leeuwen (Gelderland)

NVWA bevestigt vogelgriep in Boven-Leeuwen (Gelderland)

BOVEN-LEEUWEN – De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft vastgesteld dat er daadwerkelijk sprake is van vogelgriep op een kippenbedrijf in Boven-Leeuwen. Het gaat om het pluimveebedrijf van Noud en Miriam Beijer, gevestigd aan de Zwaanheuvelstraat. Het bedrijf telt 46.000 kippen.
De dieren zullen deze maandagavond worden gedood en dinsdag worden opgeruimd.
Zachte dood
Tankauto’s gevuld met CO2 zijn inmiddels op het erf aanwezig. Medewerkers van het ruimingsbedrijf dichten de vier stallen af en vergassen de kippen. Volgens een woordvoerder van voedsel- en warenautoriteit NVWA sterven de dieren een zachte dood.
Drie bedrijven geruimd
In een straal van een kilometer van het Leeuwense bedrijf liggen nog drie pluimveebedrijven. Een daarvan is leeg, de twee andere bedrijven worden waarschijnlijk dinsdag geruimd. Vier andere pluimveebedrijven binnen een straal van drie kilometer zullen worden bezocht en getest, aldus de NVWA.
Ook in 2003 getroffen
Noud en Miriam Beijer troffen maandagochtend veel dode kippen in één van hun vier stallen aan. Ze informeerden onmiddellijk de NVWA. Het bedrijf werd in 2003 ook al geruimd. Destijds was er bij een pluimveebedrijf in de buurt vogelgriep aangetroffen en was preventief ruimen onontkoombaar.

bron: gelderlander

kippen-toom

Bekijk ook

Politie redt 130 illegaal gehouden piepjonge watervogels

De politie heeft op twee plekken in Sassenheim en Buitenkaag 130 piepjonge watervogels gered die ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *