woensdag 22 januari 2020
Homepage | inheemse vogels | NVWA: Beverwijk heeft illegale dierentuin in gemeentelijk park

NVWA: Beverwijk heeft illegale dierentuin in gemeentelijk park

BEVERWIJK – In de volière in het Scheybeeckpark in Beverwijk zijn volgens de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) te veel vogelsoorten en daarmee is de kooi een ‘illegale dierentuin’. De reactie van de gemeente Beverwijk om dan maar veel vogels weg te doen, is tegen het zere been van omwonenden en regelmatige bezoekers van het park.

Dat meldt het Noordhollands Dagblad. Er zijn nu 29 verschillende vogelsoorten in de volière, maar om niet als dierentuin te worden gezien moet de gemeente het aantal soorten terugdringen tot tien. Een andere optie is om een dierentuinvergunning aan te vragen. Daar wil de gemeente echter niet aan beginnen.

Er moet wel iets gebeuren, want anders dreigt de gemeente een boete te krijgen van de NVWA. Om van de kleine twintig vogels af te komen, gaan de dieren die eigendom zijn van anderen terug naar hun oorspronkelijke baas. Overige vogels die weg moeten, gaan naar een andere locatie.

Boosheid
Vrijwilliger Marco van Ravesteijn verzorgde de dieren de afgelopen tien jaar en uit zijn boosheid tegenover het dagblad: “Hoeveel vogels er zijn maakt niet uit, het gaat om het aantal soorten. Die instantie verziekt het gewoon.” Hij zag hoe mensen genoten van de vogels, en begrijpt niet waarom de gemeente niet een dierentuinvergunning aanvraagt. De lol is er voor hem wel af. “Ik word er heel boos om. Nou, ik lever de sleutel in en ik stop ermee.”

bron: nhnieuws

Bekijk ook

Torenvalk van héél dichtbij (video)

De meeste mensen zullen een torenvlak wel eens in de lucht zien hangen langs de ...

7 opmerkingen

 1. Mag deze uitzetting wel?
  Of gaan we een procedure starten?te belachelijkvoor woorden.

 2. Als deze volière vrij toegankelijk is dan is het pure muggen zifterij. Gewoon een boete laten krijgen en er een zaak van maken en dit onder de aandacht media brengen,kun je mooi zien hoe smal Nederland is.

 3. Als deze volière vrij toegankelijk is dan is het pure muggen zifterij. Gewoon een boete laten geven en er een zaak van maken en dit onder de aandacht media brengen,kun je mooi zien hoe smal Nederland is.

 4. Als de nvwa .vergeet op te treden in speelparadijsen.moet je niet trachten om ergens anders je voordeel?te halen.
  Te gek voor woorden.en ze weten dat je hier ook geen dierentuin vergunning voor krijgt.
  Dan moet je een voorop gesteld aantal bezoekers hebben .en een aantal dagen open.en een minimaal aantal dieren.
  Waar men hier niet aan kan voldoen.
  Dus maak je eens druk om zaken die er echt toe doen.

 5. “Boete laten geven en er een zaak van maken en dit onder de aandacht media brengen”.

  Was het allemaal maar zo simpel!
  Vroeger, in het verleden, misschien.

  Meer dan waarschijnlijk heeft het te maken met:
  EU verordening:
  “citeit van de inrichting: aantal gelijktijdig aanwezige “soorten” vogels ”
  “Verordening” is een bindende rechtshandel die in de hele EU van toepassing is.

  Het is uiteindelijk de Burgemeester die zich zal moet verantwoorden.
  Boete en media?
  Wie denkt je dat er dan het meest van al voordeel zullen uithalen?
  Organisaties-personen die dieren/vogels houden in gevangenschap niet zo genegen zijn. Met alle gevolgen van dien. In de eerste plaats hobbyisten die dieren/vogels in gevangenschap houden/kweken. En zeker als de “sensatie” media er zich mee moeit.

  Zelf ook meegemaakt bij voliére creatiedomein.

  Naar de buitenwereld had het te maken vanwege een te kort aan vrijwilligers. Dit vanwege vergrijzing binnen de vogelvereniging, de vogel hobbyisten, die zich daarvoor inzetten.

  • Om in aanmerking te komen voor een dierentuin vergunning moet nog al aan wat eisen voldaan worden, één ervan is dat het wilde dieren moeten zijn,het is de vraag zijn 10 soorten vogels in deze volière aanwezig wild.Gewoon laten handhaven de NVWA heeft wel vaker de plank misgeslagen.

 6. Er nog aan toevoegend dat enkel voliéres met houten constructies in parken zijn toegelaten. Is onder ook van toepassing voor/ bij vogel hobbyisten die wonen in een bosrijke omgeving. Ook een voliére aangebouwd tegen schuur en of tuinhuis moet het materiaal bestaan uit hout.
  Een bekende vogelhandelaar is zelfs daarvoor moeten verhuizen. De keuze was aluminium voliéres vervangen door hout, of te wel verhuizen.
  Naar de buitenwereld was het vanwege burenruzie.

  Ook woon een de buurt van een bosrijke omgeving.

  Bezat een voliére van ongeveer 50 meter lang, 30 meter breed, en hoogste punt dak ongeveer 6 meter.
  De volledige constructie bestond uit metaal-ijzer, en waar het dakgedeelte werd ondersteunt door twee natuurlijke boomstammen.
  Een creatie van mijn voorouders, waarvan mijn grootvader kleinvee handelaar en de dieren/vogels tijdelijk daar in onderbracht. Ook die voliére moest vanwege EU verordening verdwijnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *