zondag 8 december 2019
Homepage | vogelverenigingen | Nog een wereldkampioen in beeld

Nog een wereldkampioen in beeld

Kampioenschap is voor Frans Raats kroon op werk

ACHTMAAL – In januari 2017 werd Frans Raats wereldkampioen met zijn bergparkieten en roodstuitparkieten. Ook pakte hij in diezelfde maand het Nederlands kampioenschap met verschillende van zijn parkieten. “Het is net als wielrennen op hoog niveau”, zegt Frans, “je richt er alles op om de vogels in topconditie te brengen en nog mooiere exemplaren te kweken.”

In de serre met zicht op de kleurige, fladderende en kwetterende parkieten, vertelt Frans over zijn grootste liefhebberij: de vogelsport. Al 40 jaar is hij lid van de Zundertse vogelvereniging de Edelzanger. “Vlak na mijn trouwen begon ik met wat kanaries en parkieten. De laatste 10 jaar heb ik me helemaal toegelegd op parkieten. Die vind ik gewoon mooier.” Frans schat dat hij zo’n 150 vogels heeft, vooral berg-, roodstuit- en pruimekopparkieten. “Pas heb ik een koppel Pennantrosella aangeschaft.” Hij wijst naar 2 rode parkieten met een gele snavel en blauw in de vleugels. “De vrouw wilde wel eens een andere kleur in de volière zien.”

Topsport
Raats is de afgelopen jaren bijzonder succesvol geweest met zijn parkieten. “Dit was mijn zevende deelname aan het wereldkampioenschap en ik heb er zes keer goud gehaald. Het wereldkampioenschap was dit jaar in Almeria (Spanje). Alle elf vogels die ik heb ingezonden, zijn in de prijzen gevallen.” Frans was er zelf niet bij in Spanje. “In dezelfde periode viel ook het Nederlands kampioenschap. Daar nam ik deel met 30 vogels.
Omdat ik die week veel minder vogels thuis had, heb ik de kooien goed kunnen schoonmaken en ontsmetten. Zo kwamen de medaillewinnaars thuis in een schone omgeving. Rust, reinheid en regelmaat is ook voor vogels het allerbest. Dat kampioenschap is mooi. Het is een kroon op je werk. Om dat niveau te behouden, mag je niet verslappen.”

Krachtvoer
Dat er bij de vogelsport heel wat meer komt kijken dan voeren en in een kooi stoppen, blijkt in Frans’ volière. Bij iedere kooi hangt zijn eigen administratiesysteem waarop het ringnummer staat, wanneer de vogel is geboren en hoe deze heeft gescoord op een wedstrijd. Zo probeert Frans de juiste koppels te vormen om nog beter nageslacht te kweken. “Bij een wedstrijd keurt de jury de vogels op andere de houding, de veren, de kleur en de lichaamstekening. Als het mannetje op bepaalde onderdelen minder scoort, zoek ik een vrouwtje erbij dat die onderdelen compenseert. Misschien benaderen hun jongen dan nog beter de ideale parkiet.” Net als een wielrenner voor een belangrijke wedstrijd geeft Frans zijn vogels krachtvoer in de weken voor een kampioenschap. “Met broccoli, peen en soms wat ui door het eiwitrijk voedsel breng ik ze in topconditie.”
Op de achterdeur hangt een bordje ‘Hij is bij zijn vogels’. “Maar niet altijd”, lacht Frans. “Ik ga met mijn vrouw weleens een dag fietsen of een paar daagjes op vakantie. Maar niet te lang. Dan wil ik naar de vogels.”
BIJDRAGE PLUS FOTO MIEKE VAN MEER

bron en foto: internetbode.nl

frans-raats

Bekijk ook

Doordeweeks werkt hij als timmerman in het weekend is hij vogelkweker

Door de week werk je voor de baas. Zet je ’s avonds de wekker en ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *