zaterdag 14 december 2019
Homepage | regelgeving | Nog een keer: vogelroof Avifauna

Nog een keer: vogelroof Avifauna

Het OM heeft tien maanden cel geëist tegen de hoofdverdachte van de vogelroof in Vogelpark Avifauna. 36 zeldzame vogels werden daar in september 2014 door vijf mannen gestolen en grotendeels zwaar verwaarloosd teruggevonden. Vijf vogels overleefden de diefstal niet.
In samenwerking met Alphens
Tegen de medeverdachten eisten zij achtereenvolgens een celstraf van 6 maanden onvoorwaardelijk, 101 dagen met een werkstraf van 240 uur of 120 dagen voorlopige hechtenis, 87 dagen met een werkstraf van 120 uur of 60 dagen voorlopige hechtenis en 44 dagen met een werkstraf van 120 uur of 60 dagen voorlopige hechtenis.

Het vogelpark wil zelf 69.912 euro als schadevergoeding ontvangen voor de kosten van de verzorging van de verwaarloosde vogels, de kosten voor de vogels die zijn overleden en smartengeld.

De vijf mannen worden er van verdacht in september 2014 onder andere toekans, neushoornvogels, kaketoes en kraagpapegaaien mee te hebben genomen uit het Avifauna. Een maand later werd de helft van de dieren in zwaar verwaarloosde toestand teruggevonden in een schuur in Den Bosch. Een van de vogels is daar dood aangetroffen in een vuilniszak in de tuin.

Drie van de gevonden vogels waren er zo slecht aan toe, dat ze later alsnog zijn overleden: een kraagpapegaai, een neushoornvogel en een roodbruine neushoornvogel. Een andere vogel was tijdens een vangpoging zo geschrokken, dat hij voor een trein vloog en overleed.

Diefstallen
In het Avifauna hebben de dieven zeldzame broedparen gestolen. Omdat het vogelpark meewerkt aan internationale fokprogramma’s heeft de diefstal ook gevolgen voor deze programma’s. Sommige van de gestolen vogels waren aan het broeden of hadden jongen.

Volgens het Openbaar Ministerie zijn de verdachten mogelijk ook betrokken bij andere vogeldiefstallen in De Lier, Udenhout en Veldhoven. Met de handel in zeldzame vogels is veel geld te verdienen.

Uitspraak
De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.

bron: NU.nl

Bekijk ook

NVWA MAAKT VOGELOPVANG VLEUGELLAM

De Vogelopvang in Naarden vangt even geen vogels meer op. Na een bezoek van de ...

2 opmerkingen

  1. Gaat het weer.er gaat veel geld in om??
    Het gaat om de hobby van veel mensen .die er alles voor over hebben om vogels te kweken. Ja en hoe zeldzamer hoe duurder.is dat ook niet met postzegels? Auto? Of sieraden?
    Dus dat is ondergeschikt.
    Stelen daar gaat het om.

  2. Het OM Eist, maar de rechter geeft de uitvoering,zal mij benieuwen, heb het te vaak gezien en meegemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *