donderdag 20 februari 2020
Homepage | foto & film | Nieuwe serie op TV: ‘De Terugkeer Van…’

Nieuwe serie op TV: ‘De Terugkeer Van…’

De Terugkeer Van zie je op 20, 27 november en 4 december om 21.30 uur op NPO 1.

Cees van Kempen stopte twee jaar geleden met zijn adviesbureau om te doen wat hij al jaren in zijn hoofd had: een natuurfilm maken. Het werd uiteindelijk een serie van drie films, over dieren die sterk zijn teruggekeerd in onze natuur. In ‘De Terugkeer Van…’ zijn de ijsvogel, de torenvalk en de bever te zien. Met het gebruik van een high-speed camera heeft hij het leven van de dieren op een wonderschone, intieme manier weten vast te leggen, door de vier Nederlandse seizoenen heen. Niet eerder werd het leven van deze dieren zo dicht op de huid gefilmd. Lies Visschedijk, eerder al columnist van het VARA-programma Vroege Vogels, tekende voor de voice-over bij de beelden.

Cees van Kempen
Voor Cees betekende het maken van ‘De Terugkeer Van…’ dat hij eindeloze opnamedagen beleefde en zes maanden overnachtte in de buitenlucht. Stapje voor stapje bouwde hij een band op met de ijsvogel, de torenvalk en de bever. Van Kempen: “De afgelopen twee jaar waren keihard buffelen. Als je in weer en wind zit te wachten op een dier dat soms niet wil meewerken, voldoet het vak van natuurfilmer niet altijd aan het idyllische plaatje. Maar als je uiteindelijk drie films voltooit waar in binnen- en buitenland al volop aandacht voor is, dan komt een jongensdroom wel uit.”

Unieke beelden
In ‘De Terugkeer Van…’ is uniek beeldmateriaal te zien van de eileg en geboorte van de ijsvogel, gefilmd in een hol langs de oever, bevers die enorme lodges bouwen bij de uitgestrekte laaglanden in de rivierdelta en een torenvalk die na een lange reis bij een afgelegen boerderij de ideale nestplaats vindt. Alles van dichtbij vastgelegd, met veel oog voor detail en schitterende beelden van Hollandse landschappen.

Eerste aflevering
Het eerste deel van de natuurserie gaat over de ijsvogel. Vroeger moest je ze met een loepje zoeken, maar nu het water in ons land steeds schoner wordt, zie je ook weer vaker ijsvogels. Cees filmde de vogels boven én onder water, en keek zelfs mee tijdens het leggen van het eerste ei, diep in de nesttunnel.

bron: Vroegevogels
foto: “Alcedo atthis -water -splash-8” by Ryan Cheng from Hong Kong Wikimedia Commons

Deze keer had de duik geen succes....
Deze keer had de duik geen succes….

Bekijk ook

GRONINGEN AIRPORT MAG VOGELS EN ZOOGDIEREN BEJAGEN

De provincie Drenthe heeft in januari toestemming gegeven om vogels en zoogdieren af te schieten ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *